Když auto ještě nebylo pro každého, ale problémy byly stejné jako dnes. Ozvěny českého motorismu

7. leden 2022

Automobily a motorky se v českých zemích uchytily okamžitě po svém vzniku. Češi i čeští Němci byly do technických novinek jako diví. První automobil vyjel z Kopřivnice ještě na konci 19. století. Zvuk motorů se otisknul také do archivu Československého rozhlasu. Ty nejzajímavější ukázky o automobilismu, motorismu nebo silniční dopravě si můžete poslechnout v Archivu Plus.

Nejvzácnější archivní zvuky jsou ty předválečné a k mnoha tématům už ani neexistují. O autech a silnicích se ale některé dochovaly, což dokládá popularitu motorismu v předválečném Československu.

Čtěte také

Mluví na nich třeba ředitel závodu Škoda Mladá Boleslav František Hrdlička. Mimochodem na vysokých postech ve Škodovce potom pracoval jeho syn i vnuk.

Řidiče na obranu státu povolával tehdejší ministr obrany agrárník František Machník.

Už za první republiky se plánovalo dálniční spojení ze západu na východ. Svou vizi v rozhlase představil třeba architekt a urbanista Bohuslav Fuchs. Nebo cestovatel a spisovatel František Elstner.

Sen všech českých řidičů – dálnice

Autostrády se Češi před válkou bohužel nedočkali a válka samotná veškerý automobilismus zdecimovala. Opravdový rozmach přišel v 60. letech.

Čtěte také

Automobilů i šoférů přibývalo, Veřejná bezpečnost musela začít trestat opilé řidiče, omezit rychlost na silnicích a dbát na bezpečnost, protože počty mrtvých při dopravních nehodách se v Československu vyšplhaly do obludných výšin.

A potom se to stalo. V létě 1971 se mohli řidiči projet po prvním dálničním úseku u nás z Prahy až do Mirošovic. Nastavené tempo stavby dálniční sítě udržujeme už desítky let.

Z rozhlasového archivu vyplývá, že problémy českých řidičů jsou stále stejné – málo kvalitních silnic, málo parkovacích míst, přeplněná města. Žádné převratné řešení zatím nikdo nevymyslel. Alespoň ve městě by snad šlo jít pěšky nebo jet na bicyklu.

Mnohem víc toho uslyšíte v audiozáznamu Archivu Plus Jiřího Zemana.

autor: Jiří Zeman
Spustit audio