Kdyby Vystrčil na Tchaj-wan nejel, vypadal by, že se bojí, myslí si senátor Štěch

9. červen 2020

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) oznámil, že 30. srpna pojede na Tchaj-wan. Otázka, která nad novým předsedou horní komory visela už od jeho zvolení, je tak zodpovězená.

Čtěte také

Ještě před tímto oznámením jsme se ve vysílání Českého rozhlasu Plus ptali na názor k plánované cestě Vystrčila ředitele zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolfa Jindráka a místopředsedy Senátu za ČSSD Milana Štěcha.  

„Mělo se to vyřešit v rámci tzv. ústavní čtyřky. Bohužel se asi nevyřešila. Zásadní obrat nastal poté, co čínský velvyslanec docela nevybíravým způsobem, a to nejen formou dopisu, ale i dalšími vyjádřeními, atakoval nejdřív (zemřelého předsedu Senátu Jaroslava) Kuberu (ODS) a pak i Vystrčila. To samozřejmě vzbuzuje reakci,“ říká Štěch.    

Zdůraznil, že Česko i Senát „jsou suverénní subjekty, které se mohou rozhodnout podle svého uvážení." "Myslím, že tam byla celá řada chybných rozhodnutí. Jak ve způsobu přípravy cesty, tak v případě chování čínského velvyslance," dodává Štěch.

Je to domácí politické téma, nic víc...

„Česko se nevzdává suverenity tím, že vykoná, nebo nevykoná jednu cestu do nějaké země. Která potažmo ani není zemí, se kterou máme diplomatické styky. Spíš je to o domácí debatě,“ namítá bývalý diplomat a ředitel odboru Kanceláře prezidenta republiky Jindrák. 

Čtěte také

„Nerad bych hodnotil přímo jednání čínského velvyslance. Byl jsem na mnoha diplomatických postech po 15 let svého života. Já bych si v cizí zemi ale nedovolil takto postupovat. Respektive velmi bych se zdráhal komentovat nějakou domácí pozici. Souhlasím se Štěchem, že si tyto věci mají politici nejdřív vyříkat mezi sebou, potom vzniká veřejné téma,“ dodává. 

Přidává i své další zkušenosti s diplomacií. „Vždy jsem našim ústavním činitelům rozmlouval, abychom se nějak zapojovali do vnitropolitických záležitostí té které země. Nebo abychom komentovali jejich vnitropolitický vývoj. Mám s tím problém, protože nemáme dostatek informací, mnohdy dostatek citu k tomu, abychom to komentovali. Bohužel z cesty předsedy Senátu ten pocit mám. Stáváme se součástí nějaké hry, u které pořádně nevidíme, jak ty jednotlivé části do sebe zapadají.“

Vystrčil v kleštích 

Podle Štěcha se tak zdá, že se předseda Senátu dostal do kleští. „Pokud k té cestě dojde (pozn. red.: vysílali jsme před oznámením rozhodnutí), tak vzhledem k tomu, jak byl předseda zklamaný, zaskočený, jak se nepodařilo objasnit původ toho dopisu, který Kubera dostal, a vůbec z celé té atmosféry, (ve které) byly i další výhrůžky – třeba aby neblahopřál nové prezidentce Tchaj-wanu ke zvolení, to všechno předsedu posunulo k tomu, že kdyby tam nejel, tak by vypadal, že se nátlaku bojí. Že abdikuje nebo že nechce bránit suverenitu Senátu. Mohlo by to tak vypadat, jako že jsme ochotní podřídit se tlaku, a to by určitě nebylo dobře,“ myslí si senátor Štěch. Sám prý byl zpočátku proti cestě na Tchaj-wan.

Nejasnosti kolem dopisu 

V dopise čínského velvyslance podle serveru Aktuálně.cz stálo: „České podniky, které mají ekonomické zájmy v Číně, budou muset za návštěvu předsedy Senátu na Tchaj-wanu platit.“ „Já ten dopis nikdy neviděl,“ říká Jindrák. 

Čtěte také

„Ale celý je podivný. Má špatný jazyk, na začátku, když mi to četla novinářka z Aktuálně.cz, jestli to je identické, tak se mi to zdálo divné. Protože do té doby chodil čínský velvyslanec osobně s každou písemností a doprovázel ji diplomatickou nótou. Byl jsem tak překvapený, když mi četli dopis z tašky předsedy Kubery. Tři týdny po jeho smrti, a v den volby nového předsedy se dostal do médií. Nevím, jak je to možné,“ vysvětluje.

„Nemluví se o dalších částech této písemnosti, kde vyjmenovává ještě čínská strana některé vztahy, které s Tchaj-wanem má,“ připomíná Jindrák s tím, že zemi neuznávají krome Číny ani další státy světa.

„Nechci se k tomu dál vyjadřovat, už o tom bylo hodně napovídáno. Ale první (má) reakce ohledně falzifikátu, když mi bylo čteno, jak to vypadá, jakou má hlavičku, jak je tam rozmazané razítko atd. Přišlo mi to prostě celé podivné,“ dodává Jindrák na Plusu.   

Celý rozhovor Martiny Maškové si poslechněte v audiozáznamu.

Spustit audio

Související