Kateřina Perknerová: Andrej Babiš sází na špatnou náladu

11. červenec 2024

Rakouští Svobodní Herberta Kickla touží po zrušení Benešových dekretů a odmítají jádro. Jeho strana čelí skandálu kvůli zapletení svých vrcholových představitelů do kremelských sítí. Kickl chodil na antivaxerské demonstrace, kterých se účastnili i neonacisté. Když loni na jaře vystoupil v rakouském parlamentu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, poslanci za Stranu svobodných odešli ze sálu.

Čtěte také

O promoskevské orientaci a autoritářském stylu maďarského premiéra Viktora Orbána není sporu. Nacionalismus a protimigrační karta jsou stěžejními programovými body Národního sdružení Marine Le Penové nebo Wildersovy Strany pro svobodu.

Do této společnosti se vstupem do skupiny Patrioti pro Evropu zařadilo hnutí ANO Andreje Babiše. Totéž hnutí, které bylo dvě uplynulá volební období členem liberální a federalistické frakce ALDE/Renew. Neboli jde o totální obrat. Podobný jako doma.

Babiš se jen veze na vlně

Babiš začínal v pravicovém rouchu, aby se posléze stal ochráncem chudých a opomíjených. Nyní oblékl šat echtovního vlastence a obhájce české suverenity. Logická otázka zní, zda mu v tom případě nevadí Kicklovy a Orbánovy útoky na Benešovy dekrety? A proč by měly, když nechávají klidnými i Miloše Zemana a Václava Klause, kteří na sudetské otázce vyhrávali volby?

Čtěte také

Babiš se pouze veze na vlně, která v Česku rezonuje, tedy protivládní, protipřistěhovalecké a protizelené. Uvedl v soulad svoje tuzemské proklamace a zařazení do evropského proudu.

Jemu jde rozumět, neboť je to politika, s níž slaví úspěch už několik let a kterou sám hrdě označuje za populistickou. Jak se s tím srovnávají jeho europoslanci v čele s Klárou Dostálovou nebo Jaroslavem Bžochem, bůh suď.

V Evropském parlamentu sice budou Patrioti třetí nejsilnější frakcí, avšak na reálné směřování Unie nebudou mít vliv, neboť silná trojka lidovců, socialistů a liberálů se opevní sanitárním kordonem, přes který nikoho z nich nepustí. Bez klíčových pozic ve výborech a důležitých orgánech budou Patrioti bezzubí.

Ponížení Okamury

To je ovšem Babišovi jedno. Jeho cíl byl jiný než unijní politika. Každý svůj krok vztahuje ke sněmovním volbám v příštím roce. Tímto evropským tahem dokázal dokonale ponížit SPD a jejího vůdce Tomia Okamuru, jehož kamarádi Le Penová a Salvini se už přátelí s jinou partou.

Čtěte také

Navíc přitáhl k Patriotům i Turkovy Motoristy, nad nimiž ohrnula nos konzervativní frakce s českou ODS. No a poučení z francouzských voleb je také jasné. Lidé většinou nehlasují kvůli vznešeným hodnotám, nýbrž se rozhodují podle kupní síly, což bylo jedno z hesel Nové lidové fronty.

A jaký že je sentiment českých domácností? „Špatná nálada zatím přetrvává. Konkrétně 53 procent lidí si myslí, že se celková situace v Česku nevyvíjí dobře. O jeden procentní bod narostl i podíl těch, kteří následujících dvanáct měsíců očekávají s obavami, případně s nejistotou,“ popsal výsledek aktuálního průzkumu ředitel agentury STEM Martin Buchtík.

Kateřina Perknerová, komentátorka Deníku

Zbývá dodat jen dvě suchá čísla: Průmysl se v květnu meziročně propadnul o 3,2 procenta a stavební produkce klesla o téměř sedm procent. Na tomto základě, nikoliv na evropském holportu s proruskými nacionalisty bude Andrej Babiš získávat hlasy.

Autorka je redaktorka a komentátorka Deníku

Spustit audio