Martin Fendrych: Rakušan chce STAN otevřít mladým. Pionýrský záměr, na mladé se u nás roky kašle

30. červenec 2024

Místopředseda vlády a ministr vnitra Vít Rakušan rozmlouval se serverem Aktuálně. Chválil premiéra Fialu a prozradil, že chce hnutí Starostové a nezávislí (STAN) omladit.

Čtěte také

Chvála Petra Fialy je překvapivá. Na začátku roku Rakušan rozjel Debaty bez cenzury a v propagačním videu tehdy řekl: „Lidi na nás koukají a vůbec nerozumí tomu, co děláme. Zbytečně taktizujeme, hrajeme při zdi. Důvěru mnohých jsme zklamali, jen abychom zůstali ve hře.“ To se týkalo celé vlády, tedy i jejího lídra.

Teď říká, že Fiala „patří k nejvíce podceňovaným lídrům, a to i ze strany jeho oponentů“. Tvrdí, že je schopný politik a má dlouhodobou strategii. Cituji „ten jeho klidný leadership je v dobách krizí podmínkou úspěchu“. Blíží se sněmovní volby a Rakušan zjevně chápe, že bitky v pětikoalici nepovedou k úspěchu. Zkrotl a zmoudřel.

Na mladé se tady kašle...

Zajímavá je pasáž o mladé generaci. Politici u nás na mladé dlouhodobě kašlou. Rakušan nejdřív říká, že po eurovolbách ztratil iluze „o mladých liberálních, zelených voličích, kteří přinesou generační změnu v podobě hájení všech liberálních a demokratických hodnot“.

Čtěte také

Vyplývá to z toho, že prakticky v celé Evropě velká část mladých lidí volila až extrémní pravici.

Rakušan pak ale popisuje výsledky volební analýzy jeho hnutí. Plyne z nich, že se Starostům podařilo oslovit i nové, mladé voliče, zřejmě taky díky tomu, že v čele kandidátky stála Danuše Nerudová.

Hnutí se chce na mladé zaměřit. Rakušan slibuje, že program pro parlamentní volby STAN udělá „výrazně perspektivní pro mladé voliče, děti, studenty“. Slibuje, že budou mladým, cituji, „naslouchat, dáme jim místa na kandidátkách i při rozhodování, budeme je ještě více motivovat“.

Čtěte také

Slib, že dají mladým místa na kandidátkách, je zajímavý. Pokud tedy jde o místa volitelná. Strany i hnutí se obvykle rychle zabetonují, volitelná místa obsazují mnoho let zasloužilí členové, jak to vidíme třeba v ODS nebo v ANO. Dát na kandidátku mladého člověka je risk. Mladí potřebují silnou podporu vedení a dost peněz na propagaci.

A témata pro mladé?

Rakušan vyjmenoval i témata, která podle něj mladé voliče zajímají, „bydlení, vzdělávání, sport, ochrana životního prostředí nebo třeba duševní zdraví“.

Témata jako bydlení, vzdělávání, klimatické změny a psychická stabilita mladé lidi určitého typu, ty vzdělanější a aktivnější, zajímají. Byty potřebují, ale stát není schopen jim je levně nabízet. Změní to Rakušan? Bude s to změnit postoj mnoha Čechů ke Green Dealu? Donutí vládu, aby víc myslela na duševní zdraví mladých i starých? Sežene víc psychiatrů a psychologů?

Martin Fendrych

Voliči jsou u nás velmi skeptičtí, mnohokrát jim politici něco slibovali, ale skutek utek. Starostové a nezávislí mají tu výhodu, že se už delší dobu stavějí proti domácímu násilí, prosazují přísnější postihy za sexuální násilí a pracovali na redefinici znásilnění. To liberální mladí oceňují. Tak uvidíme, jestli nezůstane jen u slov.

Autor je komentátor Aktuálně.cz

Spustit audio