Karel Hvížďala: Bidenův odchod je jako zrcadlo demokracie

30. červenec 2024

Přestože Donald Trump neustále tvrdí, že Joe Biden byl nejhorší prezident Spojených států, politologové se většinou shodují na opačném hodnocení. Společnost je rozdělená, ne majetkem, ale morálními hodnotami a soudy.

Trump je obklopen lidmi, kteří mu nedokázali říci, že lže. Proto se začala část lidí obávat, že zvítězí veřejné mínění nad vládou práva a otevře cestu k moci demagogickým vůdcům. Že i ve Spojených státech Trump využije demokracii jako skořápku, kterou naplní vůdcovskou vůlí a vyhlásí ji za vůli lidu.

Čtěte také

Joe Biden, jako 46. prezident Spojených států, tuto v dějinách USA zcela bezprecedentní situaci zvládnul. Nastartoval řešení klimatické krize i zpřísnil podmínky pro držení zbraní. 

Nakonec v něm zvítězil i pocit odpovědnosti, když řekl: „Obrana demokracie je důležitější než funkce!“ a odstoupil z kampaně.

Tím před celým světem obhájil klasickou politiku založenou na pojmenování problému, návrhu řešení, vyjednávání a argumentaci. Předvedl, že smysl politiky neurčuje moc, ale hodnoty s ní spojené, které varují před tím, co nás ohrožuje.

Souboj hodnot

V demokratickém zrcadle Joe Bidena můžeme vidět i pokřivené vnímání světa Ruska, které je přesvědčeno, že vláda je tím mocnější, čím míň jí lidé rozumí a čím víc se jí bojí.

Čtěte také

Donaldu Trumpovi se to zalíbilo, v roce 2018 v Helsinkách řekl: „Putinovi věřím víc než vlastním zpravodajským službám“. Vlastně jde o kontrarevoluci, o systém, který představuje jen jiný název pro totalitu.

Kdysi svrchovaný lid se postupně proměňuje na zfanatizovanou a kázeňsky disciplinovanou populaci, která je jen komparzem v režírovaném karnevalu, v němž se znehodnocuje vše kromě vlastní moci a zisku.

Čtěte také

Pokrytectví v demokratických zemích je předmětem kritiky, zatímco v autoritářských režimech je vše považováno za autentické: pravý Rus svou vlast a vůdce autenticky miluje, a proto je nemůže kritizovat: kdo tak činí, je nepřítel.

V listopadových amerických prezidentských volbách proto už nepůjde o souboj republikánů s demokraty, ale o souboj dvou rozličných hodnotových systémů.

Karel Hvížďala, komentátor

A to za situace, kdy nerozhodují fakta, ale to, co se stále opakuje, což řídí technika, která mění člověka jen ve funkční prvek systému.

Naději můžeme nalézt jen ve slovech Milana Kundery: Dějiny nemají zákony, ale rozhodně oplývají ironií, se kterou utvářejí lidské osudy.

Tedy, že Trump i jemu podobní by mohli dosáhnout přesně opaku toho, co říkají.

Autor je publicista

Spustit audio