Jan Vávra: Tento způsob léta…

8. září 2024

Letošní způsob léta přinesl opakující se tropické teploty, což mělo za následek silnější bouře, krupobití, sucha a další extrémní jevy. Minulý rok byl co do globální teploty vzduchu nejteplejším rokem v dějinách měření, a letos zřejmě tento rekord překonáme.

Změny klimatu tedy postupují mnohem rychleji, než modely předpokládaly. Podle dat agentury Copernicus, pod kterou spadá vesmírný program Evropské unie, se od 80. let 20. století Evropa otepluje dvakrát rychleji, než je celosvětový průměr, a stává se tak nejrychleji se oteplujícím kontinentem na zemi.

Čtěte také

Budeme se muset připravit na to, že léta v České republice budou napříště vypadat podobně, jako letošní srpen. Tedy několikadenní vlny veder s teplotami nad 30 stupňů Celsia se budou střídat s rychlými a silnými bouřkami, zkrátka jeden extrém bude střídat druhý.

Vedra přitom ohrožují zdraví nás všech, nejvíce ovšem lidi starší 65 let, děti do čtyř let, těhotné a kojící ženy, a také lidi s kardiovaskulárním onemocněním, vysokým krevním tlakem a nadváhou, uvádí na svých stránkách Národní zdravotní informační portál. S růstem teplot se samozřejmě mění i podoba české krajiny, protože smrkové lesy nemají dostatek vody, nejsou odolné vůči kůrovci, takže odumírají.

Boj proti Green Dealu

Čtěte také

Nezdá se ale, že by se v našem chování něco změnilo. Jak uvádí zpráva amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru, „neexistují žádné známky toho, že by růst emisí skleníkových plynů v roce 2023 zpomalil“.

Fosilní korporace, které dál vypouštějí do ovzduší plyny ohrožující fungování planetárního klimatu, ohlásily za minulý rok miliardové zisky. Shodou okolností v době tropických teplot se do čela žebříčku nejbohatších Čechů vyhoupl Daniel Křetínský, majitel uhelných dolů a elektráren. Hodnota jeho majetku jen za poslední rok stoupla z 217 na 390 miliard korun.

Čtěte také

Fosilním korporacím a jejich advokátům se podařilo ve veřejnosti vzbudit dojem, že Green Deal představuje největší nebezpečí pro náš ekonomický růst, ačkoli – jak upozorňují mnozí ekonomové – bychom ho měli chápat spíš jako příležitost, jak vydělat na rozvoji moderních technologií.

Výsledkem je i to, že s tím, jak rostou průměrné teploty, stává se paradoxně z boje proti Green Dealu – spolu s bojem proti migrantům a Evropské unii – vlajková loď nejen krajní pravice a levice, ale i zastánců konzervativismu. Samozřejmě pod kotlem zatápějí i různé nedemokratické režimy, které energetiku zneužívají k vydírání jiných zemí a se kterými chtějí extrémisté vyjednávat.

Jan Vávra

Je tedy otázkou, kam až extrémní počasí bude muset dojít, abychom si uvědomili, že transformace ekonomiky na moderní technologie, které nebudou tak zatěžovat životní prostředí, je v našem bytostném zájmu. Jinak budeme nadále lamentovat nad nesnesitelností veder nebo nad tím, že nám blesková povodeň vyplatila sklep a padající stromy zničili auto, zatímco naši uhlobaroni si budou v klidu užívat svoje pohádkové zisky.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Vávra
Spustit audio