Matěj Schneider: Biden končí. Shodnou se demokraté na Kamale, nebo se rozhádají?

23. červenec 2024

Americký prezident Joe Biden po necelém měsíci od neslavné debaty proti Donaldu Trumpovi upustil od své kandidatury. Své funkční období v úřadě ale dokončí. Podlehl tak tlaku spolustraníků, které plynou z obav ohledně jeho přílišného věku. Otázka je, co přijde teď. Žádná neproblematická varianta se nenabízí.

Čtěte také

Jako náhradu na kandidátce Biden sám podpořil svou viceprezidentku Kamalu Harrisovou. Nominovat ji právě na demokratickém sjezdu v srpnu by bylo rozhodně nejjednodušší: jak politicky, tak z pohledu financí na kampaň – ty je nejsnadnější převést na viceprezidentku, která stejně na kandidátce měla být.

Alternativou jsou buď jakési improvizované demokratické primárky, které by musely proběhnout v rekordní rychlosti. Případně velmi komplikovaný a potenciálně bouřlivý sjezd, na kterém by demokraté vybírali mezi Kamalou Harrisovou a alternativními kandidáty – nejpravděpodobněji některým z aktuálních demokratických guvernérů.

Bude to Kamala, nebo někdo jiný?

Harrisová není neproblematická kandidátka. Moc populární opravdu není. Její vlastní kandidatura na prezidentku při minulých volbách vyhořela ještě před samotnými primárkami.

Čtěte také

V úřadu je kritizována za nezvládání přidělených úkolů v čele s řešením migrace, za neobratnou rétoriku, ale také tvrdé zacházení s podřízenými. V neposlední řadě na ni republikáni útočí za to, že podle nich kryla Bidenovu nemohoucnost.

Někteří demokraté Harrisovou stejně od Bidenova oznámení začali podporovat. Včetně právě celé řady guvernérů, kteří by teoreticky mohli s Harrisovou soupeřit. Její kandidaturu podpořila michiganská Gretchen Whitmerová nebo illinoiský J. B. Pritzcker.

Klíčoví demokraté na Kapitolu nebo exprezident Barack Obama se přiklání k tomu nechat rychloprimárky, respektive nominační sjezd, otevřené. Je ale samozřejmě klidně možné, že i v takovém případě by se nikdo relevantní neodvážil proti Harrisové kandidovat a vyhrála by jaksi kontumačně.

Čtěte také

Ať už to bude jakkoliv, viceprezidentka má teď před sebou několik krušných týdnů až měsíců. V nich musí spolustraníky a spoluobčany přesvědčit, že se v ní skrývá více síly a schopností než to do teď vypadalo. Přímo Trump je naopak přesvědčený, že Harrisová je horším kandidátem i než stárnoucí Biden.

Průzkumy veřejného mínění jsou v tomto ohledu značně mlhavé. S postupujícími obavami o Bidenův věk sice přibývalo těch, které naznačovaly, že Harrisová má proti Trumpovi větší šanci než Biden, ale neplatilo to zdaleka o všech. Tak jako tak není její potenciální kandidatura ani náhodou nic moc jistého.

Matěj Schneider, Voxpot

Jak Harrisová, tak demokraté se tak teď mají příležitost ukázat Spojeným státům v příznivějším světle. Mnoho času jim na to nezbývá – za což si můžou sami – a nikdo si není jistý, jestli na to skutečně mají. Celý nominační proces taky může jen vyjevit, jak se celá strana umí rozhádat do krve.

Autor působí na serveru voxpot.cz

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.