Luboš Palata: ANO ohlašovalo středoevropský projekt. Přihlásilo se ale jen k extrémní pravici

10. červenec 2024

Měla to být jakási středoevropská frakce Evropského parlamentu, která by údajně hájila zájmy našeho regionu. Alespoň tak to bylo oznámeno při jejím založení ve Vídni, kde se předseda ANO Andrej Babiš a maďarský premiér Viktor Orbán sešli se šéfem extrémně pravicových rakouských Svobodných Herbertem Kicklem. Co společného ale mají zájmy naší střední Evropy s Kicklem?

S dnešním šéfem postnacistické strany, který psal projevy neslavnějšímu vůdci Svobodných Jörgu Haiderovi? Haider nejednou vychvaloval Hitlera a příslušníky jednotek SS a nechtěl Česko pustit do Evropské unie bez zrušení Benešových dekretů.

Čtěte také

Kickl se posunul a místo Hitlera vychvaluje Vladimira Putina, pořádal demonstrace proti covidovým opatřením a chce zrušit sankce proti Rusku.

Ale pojďme od Kickla dál – po Vídni se hodně hovořilo i o tom, že se k frakci přidá Smer Roberta Fica, polské Právo a spravedlnost Jaroslawa Kaczynského nebo strana slovinského expremiéra Janese Janši a vznikne jakýsi středoevropský blok. Do kterého znovu rakouská extrémní pravice ani trochu nezapadá, ale to už nechme být.

Je to jen jiný název... 

Co se totiž nestalo: místo nové frakce je tu jen nové jméno, za které se schovala drtivá většina členů extrémně protievropské frakce Identita a demokracie. Ano, správně té frakce, kde byla Okamurova SPD. Ze středoevropského projektu je tak najednou přílepek k Národnímu sdružení Marine Le Penové, Nizozemců ze strany extrémisty Geerta Wilderse, postfašistické portugalské Chegy a pár podobných partiček.

Čtěte také

Celou frakci nedrží pohromadě žádný pozitivní program. Evropský parlament ale bude v těchto pěti letech jednat třeba i o veledůležitém evropském rozpočtu na dalších sedm let.

A kde tam se najdou nějaké společné zájmy Patriotů, které v čemkoli pomohou Česku, to rozhodně Babiš netuší. Žádný skutečný zájem střední Evropy z této frakce prostě zaznívat nebude.

Babiš se dnes tváří jako velký vítěz. Jako někdo, kdo se podílel na vytvoření velké nové frakce Evropského parlamentu s velkou politickou silou. Ani jedno není pravda. Protože nová frakce je jen přejmenovaná a rozšířená extrémně pravicová skupina, která zůstane po příštích pět let v izolaci.

A pokud si Babiš myslí, že mu to pomůže doma k vítězství ve volbách, opak je pravdou. Zařadil se totiž k extrémní protievropské pravici.

Luboš Palata

A pro tu žádný slušný demokrat v Evropě nehlasuje, demokrati se proti ní spojují a žádná slušná politická strana s ní nevstupuje do vlády, pokud existuje jakákoli jiná možnost.

Tomu, co udělal Babiš se ve sportu říká „nahrávka na smeč“. České demokratické strany, z jejichž tábora se ANO samo hloupě vyřadilo, tak dostaly šanci dát Babišovi rozhodující úder.

Autor je evropským editorem Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.