Radko Kubičko: Volný pohyb hnutí ANO po politické scéně

4. červenec 2024

Odchod dosavadní české zástupkyně v Evropské komisi Věry Jourové z hnutí ANO, byl prý přátelským rozchodem, položil ale opět otázku dalšího politického směřování aktuálně nejsilnějšího uskupení české scény. Zdá se, že se bude pokoušet vyzkoušet nějaký další ideový posun, takže rozchod je sice přátelský, ale asi spíše myšlenkový.

Věra Jourová se v souladu s pravidly nehlásila ani ke své státní, ani stranické příslušnosti. Neměla nijak významný rezort, ale jako místopředsedkyně Komise měla i přesto zásadní vliv na mnohá rozhodnutí a získala cenné zkušenosti a kontakty.

Čtěte také

Takové lidi si žádná strana nedovolí lehkovážně posílat do akademické sféry, kam prý směřuje. Pokud hnutí ANO chce opravdu opět obsadit vládní posty, lepší odbornici třeba na funkci ministryně zahraničí bude těžko hledat. Dokonce i česká vláda by se nad její kvalifikací mohla zamyslet, zvláště když už ji nebude tížit členství ve straně.

Ale Jourová není jediná, kdo postupně opouští hnutí ANO, jen na úrovni evropských poslanců volbami vyměnilo takřka celý klub. V minulosti ho také opustila řada osobností, které byly považované za uznávané.

Jak již naznačeno, hnutí už absolvovalo mnohá programová putování po politickém spektru a chce v tom zjevně pokračovat. Řídilo se při tom hlavně vůlí svého zakladatele a majitele Andreje Babiše a momentálně volnými voličskými poptávkami.

Zprava doleva

Nikdo už si asi nevzpomene, že začínalo jako strana pravicová, což vzhledem k podnikateli v čele nebudilo údiv a přiklonila se k němu řada zklamaných voličů ODS. A do koalice šlo středolevé, spolu s lidovci a sociálními demokraty. Ale jak se skutečná ODS dávala dohromady, a naopak ČSSD začala pod vládní odpovědností tápat, začalo lovit v jeho vodách.

Čtěte také

Absolvovalo pak vládu s podporou KSČM a postupně přebíralo skoro všechny levicové voliče. Nyní plní úlohu levicové oposice. Na evropské úrovni ale vystoupilo z liberální frakce a strany a zakládá novou frakci, založenou na radikálních, euroskeptických národních silách, což zajisté je ve větším souladu s volební rétorikou. Ale v nesouladu s rétorikou jeho evropských kandidátů, kteří počítali se spoluprací s liberály.

A aby toho nebylo málo, na domácí scéně mu svitla naděje na případné koaliční partnery, uspěla koalice Stačilo, jejíž součástí je KSČM a možná se do Poslanecké sněmovny vrátí.

Čtěte také

A Přísaha s Motoristy, ač o sobě ti druzí mluví jako ODS revivalu, též velmi tlumí antibabišismus, na kterém do značné míry naopak stojí dosud pevná spolupráce vládních stran. A samozřejmě, současní přední politikové ANO jsou spíše pragmatici než autentičtí levicoví politikové, proč by si nerozuměli s tradičními pragmatiky ODS.

Catch all party

Proto se jen znovu potvrzuje, že ANO ve skutečnosti není a nikdy nebylo pevně zakotveným politickým subjektem. Sám zakladatel Babiš o něm mluvil jako o catch all party, což si vyložil jako velmi volnou možnost získávat voliče kdekoliv, jak se někde uvolní nějaké místo.

Radko Kubičko

To není trvalá záruka existence jakékoliv strany a v tomto smyslu opravdu nemá nic společného se standardními stranami, jak občas samo deklaruje.

Jeho dosavadní eurokomisařka Jourová bude tedy nejspíš přes akademickou sféru hledat cestu do nějaké ze stran, které budou více připomínat hnutí ANO v době, kdy do něj vstupovala.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio