Kašel covid pozitivních vyprodukuje až 10krát víc infekčního aerosolu, než když mluví nebo dýchají, všímá si nové studie The Guardian

4. únor 2021

Národní zdravotnická služba, tedy systém veřejné zdravotní péče v Británii, možná bude muset zvážit přísnější bezpečnostní opatření pro tisíce pracovníků v takzvané první linii.

Čtěte také

Deník The Guardian informuje o nové studii, která naznačuje, že jsou zdravotníci vystavěni mnohem většímu riziku nákazy koronavirem, než si mysleli.

Z výzkumu vyplývá, že kašel pacientů s covidem generuje nejméně 10krát víc infekčních aerosolových částic než při mluvení nebo dýchání. To by mohlo vysvětlit, proč tolik lidí z Národní zdravotnické služby během pandemie onemocnělo. 

Studie vede k doporučení, aby se každý, kdo pečuje o pacienty s nemocí covid-19 nebo s podezřením na nákazu, vybavil těmi nejlepšími ochrannými prostředky, včetně respirátorů typu FFP3. Zlepšit by se měla také ventilace v nemocnicích. Jak píše Guardian, u zdravotníků je až čtyřikrát větší pravděpodobnost, že se nakazí koronavirem než u běžné populace. 

Pracovníkům v méně exponovaných místech nemocnic jsou vydávány respirátory, které blokují větší kapénky nesoucí viry, ale poskytují jim pouze malou ochranu proti drobným částicím. Na výsledky průzkumu upozorňuje i vedoucí Royal College of Nursing pro prevenci a kontrolu infekcí Rose Gallagherová. Podle ní studie dává ještě větší váhu výzvám k ochraně všech pracovníků v sektoru zdravotnictví. 

Čtěte také

Podle údajů Národního statistického úřadu zemřelo v březnu a prosinci v Anglii a Walesu na covid nejméně 883 zdravotníků. Podle britského ministerstva zdravotnictví a sociální péče ale byla bezpečnost zdravotníků vždy nejvyšší prioritou.

V reakci na nové varianty koronaviru provedla britská kontrolní skupina pro prevenci infekcí komplexní přezkum dosud nabytých zjištění a dospěla k závěru, že stávající pokyny a doporučení pro používání ochranných prostředků jsou platné.

Slovensko = země neomezeného testování

„Jsme země neomezeného testování, revolucionář Trockij by mohl závidět.” Tak začíná sloupek Petra Tkačenka z deníku SME k vývoji pandemické situace na Slovensku. Komentátor s určitou dávkou sarkasmu píše o našich východních sousedech jako o zemi nekonečných možností, kde se premiér zamiloval do antigenního testování na koronavirus. 

Čtěte také

A i když prý ničemu nepomáhá a stojí Bratislavu mnoho, šéf kabinetu Igor Matovič s ním může dokazovat svou převahu. Naposledy tak přesvědčil politickou špičku o tom, že celoplošné testování urychlí uvolnění opatření a otevírání podniků. A bude prý už úplně poslední. 

Od pondělí sice národ na testy nepožene, ale jen kvůli procházce v lese nebo dětem ve školách budou Slováci nově potřebovat potvrzení o negativním, přitom nespolehlivém testu, pokračuje Tkačenko.

Autor nabízí i srovnání s marxistickým teoretikem. „Lev Trockij může závidět. On vymyslel permanentní revoluci, ale Matovič prosadil permanentní testování.” Každý, kdo se na strategii podílí, si prý zaslouží ošetření od slabozrakého veterináře s chronickým třesem, píše komentátor pro deník SME. 

List k novým opatřením proti šíření nákazy koronaviru nabízí také nejčastější otázky a odpovědi. Od pondělí se na Slovensku otevírají školy pro prezenční výuku a čtenáři tak v textu najdou informaci, jestli se budou rodiče muset prokazovat výsledky testů, nebo co se stane, když dítě do školy nepřijde a jaké testy se jim budou uznávat. Do lavic znovu usednou žáci prvního až čtvrtého ročníku a studenti posledního ročníku středních škol, uzavírá slovenský deník SME.

Celý přehled zahraničního tisku najdete v audiozáznamu. Četli Martina Mašková a Jan Burda.

autoři: Tomáš Fiala , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.