Karel Hvížďala: Zemanova ČSSD by mohla časem skončit podobně jako Klausova ODS

23. prosinec 2013

Po tomto víkendu se zdá, že se vládní koalice ČSSD, Ano a lidovců domluvila na vládě, když se KDU-ČSL smířila s postem ministra zemědělství, kultury a ministra, který bude mít na starosti vědu a inovace. Vláda tím pádem bude mít sedmnáct členů, z toho ČSSD osm a Ano šest. Bohužel již tato dohoda signalizuje, že popírá sama sebe, když chce šetřit a její vláda nabobtnala ze současných patnácti na sedmnáct členů jen proto, aby mohla vzniknout.

Jenže aby nová vláda mohla řádně pracovat, musí ji prezident jmenovat a v tom může být ještě problem. Zemanovi totiž kabinet v demisi plně vyhovuje, protože tam sedí pouze jeho lidé. A aby mohl kabinet fungovat, musí vládu jmenovat prezident, který řekl, že Andreje Babiše jmenuje ministrem jen tehdy, když bude zrušen lustrační zákon, což by mohlo být nejdříve koncem ledna. A protože sociální demokraté, kteří nesouhlasí s tím, že by jim do obsazování ministrů mluvil prezident, chystají kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu, může prezident i tento krok využít k tomu, že jmenování vlády bude oddalovat a sice dvojím způsobem: žalobu může podat jen samosprávné orgány či premiér, který ale nebyl jmenován a pak se zase může čekat na nález.

Tato situace bude značně oslabovat předsedu Sobotku i postavení celé ČSSD, která bude v očích veřejnosti viníkem za toto nekonečné protahování vládních provizórií, které trvá už de facto rok: od doby, kdy premiér Nečas odvolal paní Peake. A kdyby se tato situace protahovala ještě o další půlrok: sotva by Ústavní soud dokázal rozhodnout o něco rychleji, preference ČSSD i postavení Sobotky by se značně zhoršilo. Toho by mohl konečně využít Michal Hašek, spojenec prezidenta, který první kolo prohrál, nominoval by svou vládu a místo pánů Zaorálka, Dienstbiera a Sobotky se postavit na jeho místo a jmenovat tam své lidi a spojence Zemana: pány Tejce a Škromacha.

Tohle všechno ale Bohuslav Sobotka ví, a proto s největší pravděpodobností bude muset prezidentovi ustupovat, aby mohl jmenovat vládu co nejdříve. Jenže i tyto ústupky jeho pozici oslabí a posílí Ano a Andreje Babiše, o kterém přesně nevíme, co chce: do politiky se dal proto, že už odmítal uplácet dál politické strany a jejich lobbisty, jenže to je sice úmysl bohulibý, ale pro řízení státu nedostatečný. Bitva Zemana a Haška se Sobotkou, kterému to vše budou vyčítat, se tedy jen odkládá a pakliže tato parta vyhraje, sociální demokracii to bude v očích veřejnosti marginalizovat, zvlášť pokud bude nadále tlumit protikorupční normy. Zemanova ČSSD by pak mohla skončit podobně jako Klausova ODS.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.