Karel Hvížďala: Vzkaz voličům po jednání ČSSD s ANO

26. duben 2018

Současné postoje vyjednavačů ČSSD i senátorů musí nutně na veřejnost i na sociální demokraty působit zmatečně.

Proti koalici s ANO nejsou jen senátoři, ale i mezi vyjednavači jsou velké názorové rozdíly. Jiří Zimola hovoří o nerealistické představě senátorů, naproti tomu prohlášení Martina Netolického je velmi ultimativní: pokud nebude splněna byť jedna podmínka, do vlády nepůjdeme.

Petr Hartman: Trestní stíhání premiéra přivádí komunisty k moci

KSČM získala nejméně poslaneckých mandátů od vzniku České republiky a není pro většinu voličů atraktivní

„Komunistická strana Československa byla organizací zločinnou a zavrženíhodnou,“ píše se v zákonu o protiprávnosti komunistického režimu a o odporu proti němu.

Vyjednavači sociálních demokratů si kladou novou podmínku: odchod pana Babiše z vlády do sedmi dnů od demise pěti sociálnědemokratických ministrů, což znamená pád celé vlády, jenže je málo pravděpodobné, že by s tím souhlasil prezident.

Požadavek odvolání členů SPD z vedoucích pozic ve sněmovně při oficiálních jednáních zástupců obou stran zůstává nezměněn, ale je podobně nereálný, ANO bude SPD potřebovat. I když oba návrhy ČSSD jsou pochopitelné, jsou ale nedomyšlené: vyjednavači se snaží zamezit nebezpečí, že by vládu tvořila pouze stínová koalice a skutečnou koalici by ve sněmovně tvořilo ANO s KSČM a SPD, to ale není nic nového.

Čistší řešení

Na místě je třeba i připomenout, že k voličům ANO přešlo 300 tisíc sociálních demokratů, kteří by v případě evidentně nevýhodné koalici viděli respektování svého rozhodnutí, což by stranu muselo nutně marginalizovat. ČSSD se sama v očích veřejnosti způsobem vyjednávání zesměšňuje.

Petr Hartman: Politici nechápou, že Babiš chce vládnout sám

Andrej Babiš chce vládnout sám

Vládnout budu sám. Jen si vyberu toho, kdo mi to umožní. Zhruba takto se dají interpretovat výroky Andreje Babiše týkající se vyjednávání o nové vládě.

Naproti tomu z výroků vyjednavačů ANO, které zazněly předem, se dalo usuzovat to, že měli dojem, že už ustoupili dost, i když po jednání se vyjadřovali diplomaticky a říkali, že podmínky ČSSD berou na vědomí, ale musí je probrat s vedením.

Premiér se středečního jednání neúčastnil. Kvůli tomu se jednání nezúčastnil i Jan Hamáček. Z mnoha náznaků se dokonce zdá, že Andreji Babišovi je jedno, jak jednání dopadnou a bude zřejmě ochoten vládnout i s podporou KSČM a SPD, jak to měl už v úmyslu před pár dny.

Teď bude moci tvrdit, že jinou možnost nemá. To ale nikoho moc po tom, jak nepřesvědčivě jednal doteď s kýmkoliv, nepřekvapí: budeme-li spekulovat, můžeme si dovolit říci, že koalice s ČSSD by jen usnadnila, aby Babišova vláda dostala důvěru ve sněmovně, takže případný krach jednání představuje čistší řešení.

Premiér v demisi Andrej Babiš z hnutí ANO

Hlavní vzkaz z mezibilance po středečním jednání a před čtvrtečním jednáním, jehož výsledek v okamžiku, kdy tento text píši, neznám, zní: potíže, které kvůli podpoře s extrémními stranami by Andrej Babiš mohl mít jak doma, kde by se se proti tomu na ulicích protestovalo, i v zahraničí, kde by se na něj mohli dívat skrz prsty, pro něj zřejmě osobně představují menší problém, než případný soud a trestní stíhání nejen kvůli kauze Čapí hnízdo.

A se sociálními demokraty nemůžeme v současné době jako s důležitou stranou počítat. To bychom si měli pamatovat.

Spustit audio

Související