Karel Hvížďala: Vítězem voleb je Zeman

30. říjen 2013

Podíváme-li se na výsledky voleb, zdá se, že si můžeme dovolit říci bez velké nadsázky, že prohrála demokracie, jako systém založený na velkých stranách, jak to komentovala Nadace Konrada Adenauera, a vyhrál prezident Miloš Zeman s autoritativními sklony. Jeho lidé v ČSSD hned po volbách odstranili svého předsedu Bohuslava Sobotku, jak většina komentátorů předpokládala, jen nečekali, že to bude tak rychle.

Jako zástupný problém posloužil špatný výsledek voleb. Že tomu tak je dokazuje to, co prezident již dávno před volbami napsal v knize Zpověď informovaného optimisty, kde stojí: se zrádci se nevyjednává. A za zrádce považuje všechny, kteří ho v předminulém prezidentském klání nevolili. Z dnešního vedení kromě pana Sobotky tam patří ještě pan Zaorálek. Prezidentova vlastní strana se do parlamentu nedostala. S tím si ale neláme hlavu, jen ji požádal, aby jeho jméno odstranila z názvu. Navíc svou roli splnila: nejprve ho vynesla na Hrad a pak jeho lidé udělali na všech ministerstvech a v polostátních institucích čistku.

To hlavní ale prezident dostal jako dárek: rozdrobenou Sněmovnu, s kterou jako starý praktik se pokusí manipulovat. Budeme-li spekulovat, zdá se, že prohlášením: o nové vládě se vyjednává až bude ustavena nová Sněmovna, vyslal sociálním demokratům signál, že je dost času, což potvrdil 28. října v projevu na Hradě. I přesto, že pan Sobotka odmítl odstoupit, protože odvolat ho může jenom sjezd, který by se mohl konat dokonce dříve než v březnu, jak již požaduje plzeňský hejtman Chovanec, nezúčastní se už vyjednávání o koalici či ho povede paralelně. To bude nejspíš důvod, proč se tato jednání odloží, dokud někdo z nich nebude mít zřetelný mandát. Zatím ochotu vstoupit do koalice s ČSSD projevila jenom KDU-ČSL, i když ta má problém s korekcí církevních restitucí. A od neděle večer opatrně ochotu k toleranci či spolupráci signalizuje i pan Babiš. Ten má zase problém se zvyšováním daní, které navrhuje ČSSD.

Jenže prezident jednání o vládě, jak přiznal, bude protahovat a možností má moc. Učiní tak třeba tím, že bude chtít počkat na rozsudek s paní Nagyovou-Nečasovou či bratislavského soudu o spolupráci pana Babiše s StB, Amnesty international zase může zpochybnit výdaje Ano 2011 na předvolební agitaci: odborníci tvrdí, že jimi uváděná suma 50 milionů v reálu by mohla být až třikrát vyšší.

Tato situace by mohla ve výsledku vést k tomu, že Zemanova vláda v demisi v čele s panem Rusnokem by mohla zůstat ve Strakově akademii ještě několik měsíců, jak si přeje. Prezident pak může počítat s tím, že politici se časem unaví a nakonec přistoupí na jeho návrhy: Kalkul mu ale nemusí vyjít, protože poprvé za dlouhou dobu má proti sobě nového silného hráče a tvrdého vyjednavače v osobě pana Babiše, s kterým ještě neučinil žádnou zkušenost.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.