Karel Hvížďala: Úředníci versus politici

15. červenec 2020

Étos normalizace plynule přešel do nového režimu, řekl nedávno Jacques Rupnik, a to se týká i postavení státních úředníků.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz

To dokazují zcela zřetelně kauzy jako ta, nad kterou byl minulý čtvrtek v Praze vynesen rozsudek týkající se neoprávněné restituce Bečvářova statku. Obžalovaní Eva Benešová a Jan Horák byli zatím nepravomocně odsouzeni k šesti a sedmi letům vězení.

Čtěte také

Nemohu si kvůli rozsahu textu dovolit popisovat celý případ do podrobnosti, ale stačí, když se podíváme na základní fakta. Stát podle státního zástupce vydal pozemky v hodnotě 1,4 miliardy korun neoprávněně. Úředníci podle něj udělali ve svých rozhodnutích z jedné restituentky neteř, tedy příbuznou velkostatkářovy rodiny, ač to nebyla pravda. To měli ale úředníci vědět, protože již před nimi jiná úřednice rozhodla, že tato osoba není příbuzná.

Obžalovaný Jan Horák sice chybu přiznal, ale tvrdil, že k ní došlo pod tlakem nadřízených, aby rozhodl co nejdříve. A podobně se hájila i Eva Benešová.

Známá jména v pozadí

Později se zjistilo, že všechny nejlukrativnější pozemky, které restituenti včetně falešné neteře získali, převáděli do speciálně založené akciovky s anonymními vlastníky, kterými byli mimo jiné Roman Janoušek a Tomáš Hrdlička. Restituenti od nich jednorázově obdrželi 30 milionů a podnikatel s právníkem vydělali jednu miliardu.

Úředníci dle šetření policie nezískali kvůli chybě žádnou odměnu. Jestli na špatném rozhodnutí vydělali jejich nadřízení, se nepodařilo prokázat, o tom se dá jen spekulovat. Jen každého laika musí napadnout, proč není stíhán Janoušek a spol. za to, že podvedli restituenty a koupili pozemky za komicky nízkou cenu.

Výpověď, nebo vězení

Čtěte také

Stejně lze spekulovat i o tom, kam by šly části peněz, které by získal Marek Dalík, bývalý poradce předsedy vlády Mirka Topolánka. Ten byl nakonec odsouzen za to, že si řekl o úplatek ve výši 18 milionů eur v kauze Pandury. Peníze nezískal a o tom, kam měly směřovat, nikdy nepromluvil. Byl odsouzen k pěti letům žaláře.

Nejdál ve vyšetřování se dostala tzv. kauza Regionálního operačního programu Severozápad, ve které byl odsouzen Petr Kušnierz kvůli přijímání úplatků při rozdělování evropských dotací na sedm a půl roku. S ním bylo obviněno dalších šest úředníků. Ve vězení si to bývalý ředitel dotačního programu Kušnierz rozmyslel a začal vypovídat. A tak se mezi obviněné dostali i dnes bývalí politici: ústecká hejtmanka Jana Vaňhová z ČSSD, starosta Chebu Petr Navrátil z ČSSD, senátor Alexandr Novák z ODS, dva poslanci Jaroslav Borka z KSČM a Josef Novotný z ČSSD atd.

Karel Hvížďala

A podobné problémy najdeme i v regionálních operačních programech v dalších krajích a zřejmě často mají i stejné pozadí. Státní úředníci jsou ještě z minulého režimu zvyklí bezvýhradně poslouchat své nadřízené a neuvědomují si, že v právním státě nesou za své kroky plnou odpovědnost a musí se rozhodnout: buď se svým nadřízeným vzepřou a přesvědčí ho, nebo si pak musí vybrat mezi výpovědí a vězením.

Tuto zavedenou zlodějskou praxi může důrazně rozbít jen nezávislá justice a stateční státní zástupci a soudci.

Autor je publicista

Spustit audio