Karel Hvížďala: Ruští velitelé generál Hlad a maršál Zima

12. srpen 2022

Poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Leonid Volkov prohlásil: „Putin by rád zastavil válku na Ukrajině, aby zajistil pro Rusko status quo. Činí tak hlavně proto, aby zabránil osvobození některých jižních území ukrajinskou armádou. Stávající stav by pak prezentoval jako vítězství a současný stav by se stal politickou realitou.“

Putin kalkuluje s tím, že mír by přinesl snížení cen mnoha komodit, a to je hlavně to, po čem Západ touží. Pauzou by jen získal čas k přípravě dalšího útoku, a to třeba nejen na Ukrajinu, řekl Volkov pro časopis Focus.

Z toho lze soudit, že ruská propaganda, která tvrdí, že zvláštní operace probíhá podle plánu a že Ruska se západní sankce nedotýkají tolik jako Západu, neodpovídá skutečnosti.

Drastický propad

To potvrzuje i první důkladná studie z Yale School of Management, zveřejněná na počátku srpna: Sankce podle této studie způsobily snížení příjmů Ruska v posledních třech měsících v řádu desítek miliard. A pokud by se Evropa energeticky osamostatnila, přišlo by Rusko o 83 procent zisků z tohoto exportu. Okolo jednoho tisíce firem a část jejich zaměstnanců opustila Rusko, které ztratilo pět milionů pracovních míst.

Čtěte také

Nejdrastičtěji sankce postihly výrobu aut: Místo sto tisíc aut měsíčně, vyrábí jen 27 tisíc.

Aby Putin zmrazení války docílil, snaží se svět vydírat a má mu pomoci generál Hlad a maršál Zima, říká poradce Volkov. S vyhladověním Afriky, které by znamenalo exodus do Evropy, neuspěl, zdá se, že vývoz obilí by mohl pokračovat, začíná tedy vydírat snížením vývozu plynu: straší zimou a přebytečný plyn raději zbytečně už měsíc a půl spaluje, napsal The Moscow Times.  

Jak se dalo očekávat, brzké ukončení války začal propagovat i bývalý ruský kancléř Schröder. Není se ale čemu divit, léta je oficiálně Putinem placený.

Vášen pro sebezničení

Podle některých expertů a i podle Volkova situace vyžaduje pravý opak, než co si přeje Putin: Je třeba vydržet několik měsíců, než Rusům dojde, že prohrávají.

Přiznám se, že nejsem takový optimista, protože mám rád ruskou literaturu, která je asi nejpřesnějším popisem ruské duše.

Čtěte také

Cituji: „…Evropan nezná ruskou vášeň pro sebezničení všeho druhu. Tou vášnivou zálibou se nevyznačovali jen šlechtici. Opravdu, proč vlastně ruský rolník bídně živořil, když přece měl na svých širých prostorách takové bohatství, o jakém se evropským rolníkům ani nesnilo, a svou zahálčivost, liknavost, blouznivost i každou rozháranost omlouval… Proč se nenasytné hrabivosti neustále čelilo okázalým divokým hýřením, provozovaným kletbami na hlavy mamonářů, hořkým pijáckým nářkem nad vlastním zatracením a horečnatými touhami stát se z vlastní vůle Jobem, tulákem, trhancem, člověkem božím… To je zákonitým výplodem odvěkého ducha ruské říše, protože Rusko je ze všech zemí na světě nejbohatší, nejmocnější, nejspravedlivější a nejlepší.“

Karel Hvížďala

To byl citát z Buninovy knihy Život Alexeje Arseňjeva z roku 1930, kterou napsal první ruský nositel Nobelovy ceny za literaturu v exilu, ve Francii. Proto ho Stalin nemohl nechat popravit jako třeba Babela a Mejercholda.

Autor je publicista

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.