Petr Šabata: O výsledku války na Ukrajině rozhodne vytrvalost Západu. Naše vytrvalost

8. srpen 2022

Válka na Ukrajině nebude krátká, shodují se experti na vojenské strategie i na putinovské Rusko. A o jejím výsledku rozhodne, jak výraznou a vytrvalou podporu bude Západ poskytovat bránícím se Ukrajincům.

USA zatím poslaly Ukrajině pomoc v hodnotě ročního rozpočtu ruské obrany. V této věci se shodnou demokraté s republikány, což je v dnešní Americe skoro zázrak. A také jednota Evropské unie, pokud jde o protiruské sankce a podporu Kyjevu, vypadá jako zázrak. I navzdory maďarské úskočnosti.

Čtěte také

Takže základní otázka zní: vydrží Západ s podporou Ukrajiny tak dlouho, jak bude potřeba, tedy měsíce, možná i roky?

Slovenský deník SME se na to zeptal washingtonského analytika Briana Whitemora, který přednáší o Rusku a politice na University of Texas: Nebojíte se, že Západ postupně válka unaví?

„Bojím se toho a musíme velmi hlasitě upozorňovat, že by to byla chyba,“ odpověděl Whitemore. „Únava přijde, zvlášť s rostoucími cenami energií, které se dotknou běžných lidí. Musíme ale vydržet, hraje se o mnohem víc. Možná, že Francie a Německo doufají, že se budou moct vrátit k byznysu, jako by se nic nestalo. Jenže to se nedá. Jak můžete zase dělat byznys s někým, kdo bombarduje dětské nemocnice a školky, míří na rodící ženy a unáší statisíce dětí. K normálu se vrátit nemůžeme a v tom bychom měli mít morálně jasno. Ano, přijdeme o hodně peněz. Mrzí mě to, ale hodnoty jsou důležitější než peníze.“

Má peněženka přednost?

To se hezky řekne, ale pak je tu reálná situace v každé zemi, stabilita vlád, zájmy politiků a životní situace a trpělivost voličů.

Čtěte také

Na podzim se nejen v Česku vyhrotí energetická krize, domácnosti i firmy zdrtí rekordní inflace, dostaví se deziluze z války a uprchlíků, rozšíří se nejistota a nespokojenost, čekejme další vlnu epidemie… Jak poznamenal jeden kanadský analytik – peněženky mají vždy přednost před zahraniční politikou.

Nemá pravdu.

Za prvé – nejde o zahraniční politiku, protože vytrvalá podpora Ukrajiny je politikou bezpečnostní. Je to obrana České republiky, jejích hranic a základního práva na existenci. Když Rusko vojensky obsadí Ukrajinu, posílí ho to a půjde dál. Nejde jen o hodnoty. Zemím na východní hranici NATO a EU, tedy i Česku, jde v této válce o krk.

Za druhé – to, čemu říkáme stát, je smlouva politiků s občany a její první paragraf je o bezpečnosti země a odhodlání ji bránit. Z toho nemohou politici uhnout – jejich úkolem je posilovat spojenectví v rámci NATO, budovat českou armádu a nyní především – nepolevit v podpoře Ukrajiny. Ovšem odpovědnost nese i druhá strana smlouvy – občané. Ani oni by neměli  podle svých možností – přestat podporovat zodpovědné politiky a bojující Ukrajinu.

Petr Šabata, šéfredaktor Českého rozhlasu Plus

Ano, na zahradu našeho domu dorazila banda lupičů, po zuby ozbrojených. Ano, jsou to ti samí zločinci, kteří před pár dny vyloupili v sousedním městě obchody a domy a nezdráhali se přitom zabíjet lidi. Ne, neodejdou, když pečlivě zatáhneme okenní závěsy a na televizním přijímači zesílíme zvuk.

Autor je šéfredaktor Českého rozhlasu Plus

autor: Petr Šabata
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.