Karel Hvížďala: Rusa s bonbony udal anonym

17. květen 2020

Rusa, který do České republiky vezl bonbony a dezinfekci, udal našim orgánům anonym.

Jak je vidět, stačí si vedle sebe postavit tato dvě oficiální sdělení, aby se člověk usmál a vzpomněl si na bývalého anglického špiona MI5 a MI6 Johna le Carré. Ten napsal: „Mámení a klam byly nezbytnými zbraněmi v mém dětství i později v mé práci... Pravidlo č. 1 tajných služeb zní: Vůbec nic není tak, jak se zdá. Každý má ještě jiný motiv, někdy dva.“

Čtěte také

A to platí i v případě muže, který tu žije od roku 2013 a zřejmě naposled k nám přiletěl jedním z posledních letů z Moskvy 14. března 2020, než bylo letiště uzavřeno. V Ruzyni tohoto muže s diplomatickým pasem vyzvedl první tajemník ruské ambasády.

Týdeník Respekt 27. dubna 2020 přinesl krátkou informaci, že tenhle muž přivezl v kufříku jedy, kterými měli být údajně otráveni dva čeští komunální politici odporující oficiálnímu ruskému pohledu na historii. Protože ministr zahraničí Petříček si pozval na kobereček ruského velvyslance, dalo se usoudit, že věc je vážná.

Jenže žádná tajná služba v takové situaci nemůže prozradit zdroj, který na muže s kufříkem upozornil, proto se hovoří o anonymu. Dá se ale nejspíš spekulovat o tom, že ho tajné služby sledovaly a že třeba Američané nám tuto informaci mohli předat za to, že jsme jim v březnu 2018 vydali ruského hackera Nikulina. Zároveň zpráva o anonymu má vyvolat v ruské centrále podezření, že mají mezi sebou krtka, jak se říká dvojitým agentům.

Opona, která má zakrýt skutečné události

Mezitím ruský kanál Dosje odhalil identitu muže a náš investigativní novinář Janek Kroupa se s ním setkal: Jde o Andreje Viktoroviče K., který tu řídí diplomatické zastoupení jedné z ruských federálních agentur pro vědu a kulturu. Hospodářské noviny uvedly celé jeho jméno: Končakov.

Čtěte také

Podle Lidových novin jde o důstojníka 5. odboru FSB, který má na starosti „blízké zahraničí“, a proto ho vyzvedl na letišti bezpečnostní důstojník ruské ambasády s krytím tajemníka.

Rusové samozřejmě článek v Respektu označili za novinářskou kachnu a dotyčný Andrej Viktorovič K. našemu novináři řekl, že převážel bonbony a dezinfekci. Jeho chování, když dostal otázku, co přivezl, bylo profesionální a potvrzovalo trénink: nehnul ani brvou a mírnou nervozitu prozradilo jen přešlapování nohou.

Otázka je, proč někdo informaci předal Respektu. Tady můžeme zase pouze spekulovat.  Buď se někdo bál, že případ nebude řádně vyšetřen, nebo už důkladné sledování důstojníka a jeho kontaktů u nás bylo vyzrazeno a BIS ho chtěla vystrašit – jeho mentální profil mají jistě k dispozici – nebo se ho zbavit, protože po vyzrazení bude nejspíš povolán zpět do centrály a to by se mohlo hodit i někomu z Rusů.

Karel Hvížďala

Proto i trestní stíhání kvůli vyzrazení může být jen součást hry, stejně jako žádost Rusů o ochranku pro Andreje Viktoroviče K. V celém tomto příběhu slova fungují jen jako opona, která má zakrýt skutečné události.

Jedno je ale pravděpodobné, jak by řekl le Carré: „Andrej Viktorovič K. nepatří do diplomatické rodiny, je to asi přítel, jak jsme říkali špionům.“

Autor je publicista

Spustit audio