Alexandr Mitrofanov: V ruském informačním prostoru netradičně rezonují česká témata

24. duben 2020

Nestává se často, že by v ruském informačním prostoru měla významný podíl česká témata.

Výjimku sice na první pohled tvoří okamžitý servis, který kremelská média dělají každému proruskému výroku Miloše Zemana, ale tady jde zjevně o příkaz shora.

Čtěte také

V těchto dnech jsou však hned dvě česká témata mezi široce diskutovanými. Prvním je odpor ruské ambasády v Praze sídlit na adrese spojené se zavražděným opozičním politikem Borisem Němcovem.

Uživatel Neron na Twitteru napsal: „V Česku se ruské velvyslanectví přestěhovalo do nějakého skladiště, jen aby nebylo na adrese náměstí Borise Němcova. Zavraždili Němcova, ale ten naschvál neumřel. A tihle nešťastníci teď sebou šijí.“

Menší počet kremelských stoupenců počínání ambasády schvaluje a Česko obviňuje ze snahy potěšit Západ. Kritické ohlasy se ale shodují v tom, že Kreml touto akcí nepřímo přiznal, že stál za vraždou svého oponenta. Ruské diplomaty kritici Kremlu opakovaně nazývají idioty a šéfredaktor rádia Echo Moskvy Alexej Venediktov použil v přímém vysílání výraz, který nelze v souladu s pravidly českého veřejnoprávního média reprodukovat.

Invaze roku 1968 a Heydrich

Čtěte také

V této souvislosti několikrát zazněl vtip, že je načase přejmenovat Antona Pavloviče Čechova na Koněva. To je propojení s druhým českým tématem. Legrace je v něm ale málo, je-li vůbec nějaká.

Mluvčí ministerstva zahraničí Marie Zacharovová prohlásila, že Česká republika neměla nárok na samostatné rozhodnutí o demontáži Koněvova pomníku v Praze 6. Trvala na tom, že pomník spadá pod rusko-českou smlouvu o přátelství a spolupráci z roku 1993 a že Česko tuto smlouvu porušilo. České ministerstvo zahraničí už před časem prohlásilo, že to neodpovídá skutečnosti.

Čtěte také

Nejvýrazněji se k pomníku vyjádřil Sergej Čerňachovskij, člen Izborského klubu, což je spolek proputinských ultranacionalistů. Čerňachovskij je profesorem na katedře dějin a teorie politiky na fakultě politologie Moskevské státní univerzity. Pro něj je invaze roku 1968 logickým a poctivým činem sovětského vedení. Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) je pro tohoto muže jako Reinhard Heydrich.

Čerňachovskij proto vyzývá k tomu, aby vůči Kolářovi bylo vykonáno totéž co vůči Heydrichovi: „Hrdinou současného Česka a současné Evropy se stane ten, kdo v sobě najde odvahu přijmout a vykonat podobný rozsudek.“ Jak víme, Kolář, a také pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) jsou pod ochranou policie kvůli důvodným obavám českých tajných služeb o jejich bezpečnost.

Alexandr Mitrofanov

Miloš Zeman prohlásil, že Koláře odepsal, protože je podle něj neschopný. Vzhledem k rozšířené ruské představě, že český stát řídí prezident jako v Rusku, to nemusí vyznít pro moskevské úřady tak, jak to Zeman myslel.

Autor je komentátor Práva

Spustit audio