Alexandr Mitrofanov: Češi jsou dobytek. Češi jsou v právu. Ruský spor kolem Koněva trvá

17. duben 2020

Zatímco se v Česku věnuje demontáži pražského pomníku maršála Koněva už málokdo, v Rusku se kolem této události dál lámou kopí.

Spor o rozhodnutí zastupitelů Prahy 6 se stal součástí vnitropolitického střetu. S nenávistnými prohlášeními vůči České republice a Čechům jako národu vystupují nejzatvrzelejší propagandisté Putinova režimu. Respekt vůči samostatnému rozhodování samosprávy v suverénní zemi projevují odpůrci Kremlu.

Čtěte také

Ruský velvyslanec v USA Anatolij Antonov sdělil, že starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře navedli Američané, konkrétně firma Squire Patton Boggs. Ministr zahraničí Sergej Lavrov nařkl českou vládu, že lže, protože „my s jistotou víme, že před demolicí byl pomník součástí celorepublikového rejstříku“, nikoli majetkem městské části.

Pravoslavná TV Cargrad dodává, že Kolářův „život a nálada se hodně změní“, protože poté, co se Rusko odhodlá k odvetným opatřením, „mu nebude co závidět“. S odvoláním na postoj Václava Klause staršího uvádí, že Koláře „a takové jako on je konečně načase praštit přes prsty“.

V listu Komsomolskaja pravda se redaktor Dmitrij Stěšin pustil do analýzy „příčiny, proč se Češi chovají jako dobytek“. Dospěl k názoru, že „Češi jsou jeden z malých servilních evropských národů, které k sobě pořád někdo připojoval a cizí armády se procházely tam a zpět po jejich zemích“.

Přejmenovat stanici metra Pražská

Čtěte také

Stěšin našel vlastní vysvětlení kauzy Koněv a chování, jak píše, „české svoloči“. Pomník je podle něj hraničním kamenem „velkého Sovětského impéria“. Lituje, že není možné „trefit úřad Prahy 6 raketami Kalibr“. Že není možné poslat tam výsadkáře a „vysvětlit všem kolem, že se takhle s našimi pomníky a našimi hrdiny nezachází“.

Mezi stoupence demontáže pomníku Stěšin zařadil mluvčího Jiřího Ovčáčka a nazval ho idiotem podle vzoru Josefa Švejka. Stěšin svůj text uzavřel slovy: „Nemůžeme jim zakázat, aby byli idioty, nemůžeme je z toho hned vyléčit. Můžeme si to jenom pamatovat.“

Opačný postoj zaujali velmi známí publicisté, kteří jsou v opozici vůči Kremlu. Alexandr Něvzorov řekl: „Je to pomník, který je společensky nebezpečný. Je to jako kdyby znásilněnou dívku nutili, ať si dá na zeď ve své ložnici násilníkův portrét.“

Alexandr Mitrofanov

Viktor Šenderovič označil pozici české samosprávy za zcela racionální a zcela logickou. Češi podle něj v podmínkách svobody sami určují své osudy a mají v pořádku historickou paměť. Ocenil úctu, se kterou se Češi, Poláci a další národy starají o hroby sovětských vojáků, kteří zahynuli při osvobození jejich zemí.

Mezitím rada veřejnosti ruského ministerstva obrany navrhla přejmenovat stanici metra Pražská v Moskvě podle maršála Ivana Koněva.

Autor je komentátor Práva

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.