Jiří Leschtina: Petříčkův úřad brojí proti Rusku a Číně. Přijde úder z Hradu?

27. duben 2020
Český ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Nedávno pronikla na veřejnost přičiněním webu Aktuálně.cz první verze analýzy ministerstva zahraničí, která rozebírá dopady koronavirové krize na světovou politiku a doporučuje strategii české zahraniční politiky.

A je víc než jisté, že její vyznění popíchne politické síly, které by moc rády využily naši nynější krizi k výraznějšímu pootočení západního kurzu země směrem východním.

Čtěte také

Petříčkovi analytici bez diplomatických skrupulí varují před dalším posilováním vlivu Ruska a Číny. Podle autorů se „Rusko bude snažit využít krize k další destabilizaci Západu a oslabení odolnosti jeho obyvatel a institucí“. Zhoršení pandemické situace v Rusku podle nich ještě zesílí jeho agresivní propagandistické chování.

Čeští diplomaté varují, aby se zahraniční politika vůči Číně nenechala zásadně ovlivnit „rouškovou diplomacií“ a zatím docela úspěšnou snahou Pekingu „stylizovat se z role viníka do role spasitele“.

Analýza pak také vyzvedává riziko, že se Čína a Rusko pokusí v západních zemích během očekávané recese skupovat strategické firmy a pronikat do odvětví, představujících závažný bezpečnostní a veřejný zájem demokratických států. S tím ovšem máme své zkušenosti. A to i z posledních týdnů nouzového stavu.

Proč zůstat ve střehu

Čtěte také

Asi není náhoda, že v době, kdy veškerou pozornost médií a veřejnosti poutá nemoc covid-19, požádal ČEZ o důležité povolení k umístění stavby nových jaderných reaktorů v Dukovanech.

A jestliže se potvrdí informace Deníku Referendum, že ČEZ požádal o stavbu dvou bloků s reaktorem o výkonu 1200 megawatt, což je přesně výkon, který v současnosti nabízí pouze ruský Rosatom, pak tady máme jak vyšité riziko ovládnutí české energetiky firmou státu, v němž nefungují demokratické principy.

Před hotovou věc jsme byli během krize postaveni čínským koncernem CITIC. Ten od majitele TV Barrandov Jaromíra Soukupa nakoupil většinový podíl v největší tuzemské mediální agentuře Médea.

Čtěte také

Čínská investiční skupina, u nás zastupovaná prezidentovým spojencem Jaroslavem Tvrdíkem, tak získala zásadní vliv na česká média. Velká část z nich je totiž závislá na příjmech inzerce, kterou u nich zadává právě Médea. Snadno si domyslíme, jak tuhle závislost bude chtít zneužít čínská státní firma, ze zákona povinná sloužit propagandistické mašinérii komunistické vlády.

Analýza ministerstva zahraničí připomíná, že česká vláda před dvěma měsíci schválila návrh zákona, podle kterého přímý vstup zahraničních investorů musí být podroben zevrubnému zkoumání bezpečnostních institucí.

Jestliže dosud byla klíčovým měřítkem výběru investora nabídnutá cena, pak v budoucnu se má stát nejdůležitějším faktorem bezpečnost a ochrana země. Rusko ani Čína, dokud v nich vládnou autokrati a uchvatitelé, by tak neměly mít šanci v naší energetice, zdravotnictví, médiích nebo třeba v kybernetických sítích.

Jiří Leschtina

Jenže žijeme v nebezpečných a nevyzpytatelných časech. Analýza ministerstva zahraničí může pod tlakem prezidentovy kliky zmizet ze světa. A zákonnou stopku Rusku a Číně může v parlamentu pohřbít skrytá koalice ANO, KSČM, SPD a Trikolóry, která někdy působí jako zákonodárná kolona Hradu.

Což není důvod, proč hned propadat beznaději. Ale proč zůstat ve střehu.

Autor je publicista

Spustit audio