Karel Hvížďala: Nejde jen o justici, ale i o mediální krajinu

6. červen 2019

Opakující se razantní útoky na justici a veřejnoprávní média je třeba číst jako nebezpečné útoky na demokratickou strukturu republiky.

V demokratických státech vedle sebe existují čtyři moci: moc ústavní, exekutivní, justiční a mediální, jejichž vztah funguje na principu checks and balances, brzd a protiváh, aby bylo zamezeno koncentraci moci.

Karel Hvížďala: Prima CNN News - národní nebo mezinárodní televize

Logo zpravodajského kanálu CNN Prima News

Třetí nejposlouchanější americká televizní stanice, po Fox News a MSNBS, CNN ohlásila, že poskytne licenci třetí nejposlouchanější české stanici, po Nově a ČT, Primě, na vysílání zpravodajské televize.

Proto je důležité, aby justice a média byla zcela nezávislá na zbylých představitelích moci, aby je mohla kontrolovat a aby se mohla kontrolovat navzájem.

To, co nyní zažíváme pod vedením tiché koalice hnutí ANO, ČSSD a komunisty, je pokus o značné omezení nezávislosti zmíněných kontrolních funkcí dvou mocí ve státě. Nová ministryně spravedlnosti, která je zároveň poradkyní prezidenta pro justici, za situace, kdy prezident jmenoval premiérem trestně stíhaného občana, jak dokazují její výroky ke kauzám premiéra i k roli státních zástupců, ohrožuje nezávislost justice.

A rozhodnutí Nejvyššího soudu z tohoto týdne, který odňal nejvyššímu státnímu zástupci možnost zvrátit zprošťující rozsudky, ukazuje stejným směrem: kdyby se to stalo o pár týdnů dříve, nešel by do vězení na čtyři roky ani bývalý ředitel Čepra Tomáš Kadlec.

Prodej televize Nova

Jenže ve stejné době, bez většího zájmu veřejnosti, dochází k útokům na nezávislost veřejnoprávních médií, která v současném rozložení sil na naší mediální krajině jako jediná mohou masověji vysvětlovat občanům, co se děje a jaké následky takové kroky budou mít.

Karel Hvížďala: 1938, 1968 a 2018, tři způsoby manipulace s občany

03196466.jpeg

Polský esejista a šéfredaktor deníku Gazeta Wyborcza v neděli pro Deník N řekl: Situace v České republice „mi stále více připomíná, až se to bojím říci, období normalizace.

To je hlavní důvod, proč bychom měli bedlivě sledovat v blízké době volby nových členů do mediálních rad i tvrdě se vzepřít proti úternímu návrhu komunistů, aby redaktoři veřejnoprávních médií byli voleni na čtyři roky a zveřejňovali daňová přiznání. 

Takový krok by byl přímo v rozporu s principem veřejnoprávních médií, tak jak se vyvinula v roce 1927 ve Velké Británii a posléze po válce byl modifikován ve Spolkové republice Německo, aby byla tato média tvrdě oddělena od politiky a byznysu. Někteří naši politici se zřejmě shlédli v Maďarsku, kde strana Fidesz podle Mérték Media Monitor již ovládá 80 procent médií.

A vzhledem k tomu, že se opět v těchto dnech uvažuje o prodeji televize Nova, respektive celé sítě stanic, které patří americké společnosti CME a že jedním z nejvážnějších zájemců o koupi je majitel PPF Petr Kellner, je třeba být na pozoru. Jak známo tento nejbohatší muž ve státě vozí ve svém letadle prezidenta i financuje institut bývalého prezidenta, takže lze spekulovat o tom, že Nova by se nemusela už chovat k oběma pánům jen zdrženlivě a mohla by tvrdě hájit nejen zájmy nového majitele či majitelů, ale i obou zmíněných pánů.

Karel Hvížďala

Tržní hodnota CME podle burzy se pohybuje pod hodnotou jedné miliardy dolarů, a proto se dá spekulovat o tom, že by se na koupi podílelo více společností. V této souvislosti je zmiňovaná kromě PPF i americká televizní společnost Discovery, Ronald Lauder a Jiří Šmejc.

Pokud se prodej uskuteční, bude prakticky celá naše privátní mediální krajina v rukou českých oligarchů, jejichž zájmy bude hájit. O to důležitější bude, aby se veřejnost zajímala velice vehementně i o nezávislost Českého rozhlasu, České televize a ČTK.

Autor je publicista

Spustit audio