Karel Barták: Ursula von der Leyenová opět předsedkyní Evropské komise

19. červenec 2024

Evropský parlament celkem přesvědčivě zvolil Ursulu von der Leyenovou na dalších pět let předsedkyní Evropské komise. Vyhověl tak vůli Evropské rady, tedy lídrů členských států Unie, kteří ji nominovali na druhý mandát koncem června. Hlasování předcházel sebevědomý projev, ve kterém kandidátka předložila hlavní priority svého dalšího působení v čele unijní exekutivy.

Právě toto vystoupení zřejmě přesvědčilo řadu nerozhodnutých europoslanců, aby nakonec hlasovali pro. Von der Leyenová měla pro každého něco, od zelených po pravicové konzervativce.

Čtěte také

Ano, chce pokračovat v naplňování Green Dealu, ale chce to dělat pragmaticky. Hodlá se soustředit na konkurenceschopnost průmyslu, ovšem tak, aby ladil s jeho dekarbonizací – říká tomu „dohoda o čistém průmyslu“. A bude osekávat administrativní zátěž podniků, dokonce pod dohledem jednoho z místopředsedů budoucí Komise.

Dále slibuje zmobilizovat soukromé úspory ve prospěch investic v Evropě a z veřejných prostředků nabídnout „fond evropské konkurenceschopnosti“.

Zatím se neví, kolik v něm bude peněz a odkud, ale vlády členských států už zbystřily pozornost – tohle je opravdu kontroverzní téma. Většině europoslanců se však líbí.

Brilantní tanec mezi vejci

Bude dál zavádět migrační pakt a zároveň intenzivně jednat se státy jižního Středomoří, odkud přichází masa ilegálních migrantů. Počet pohraničníků ve Frontexu zvedne na 30 tisíc a vyladí repatriace odmítnutých žadatelů o azyl.

Čtěte také

Bude bránit kybernetickým a hybridním hrozbám také tím, že zdvojnásobí osazenstvo Europolu.

A protože mladí lidé napříč Evropou nemají kde bydlet, bude se Komise starat také o bytovou výstavbu, i když jí to ze smluv zrovna nepřísluší.

Za významnou prioritu označila von der Leyenová podle očekávání bezpečnost a obranu. Nabízí jednotný trh se zbraněmi a vojenskou technikou, propojování a koordinaci, zefektivňování. Na společnou obranu máme Severoatlantickou alianci, ale Unie se musí postarat, aby její členové účinně přispívali.

Ukrajinu bude Unie podporovat tak dlouho, jak to bude třeba, řekla von der Leyenová tleskajícím poslancům. Viktoru Orbánovi vyčetla, že svou cestou do Moskvy neslouží míru, ale poraženectví.

Předvedla tak brilantní tanec mezi vejci – musela nuancovat, odstiňovat, aby nemohla být obviněna, že jedněm slibuje něco a druhým pravý opak. Aby to, co říká, vypadalo uceleně a proveditelně.

Čtěte také

Musela uspokojit jak vlastní lidovce, tak socialisty a liberály. Musela však jít ještě dál, protože bylo od začátku jasné, že hlasy z těchto tří frakcí nebudou stačit. Bylo třeba zaujmout zelené, ale na opačné straně také konzervativní euroskeptiky z frakce ECR.

Povedlo se. Prošla snáze než před pěti lety. Nepotvrdily se dohady, že má namále kvůli slabé popularitě a síle odstředivých politických tendencí v parlamentu vzešlém z červnových voleb.

Že ji i řada lidoveckých poslanců nesnáší kvůli povýšenému chování a řadě drobných poklesků, z nichž naposledy ve středu zaujal pohlavek od evropského soudu za to, že Komise neposkytla parlamentu podrobnosti o smlouvách uzavřených s farmaceutickými firmami za covidové krize.

Karel Barták, bývalý dlouholetý zpravodaj ČTK v Bruselu

Pokračování von der Leyenové je v každém případě dobrá zpráva, protože alternativou k němu byla krize unijních institucí, možná vleklá, vzkypění napětí mezi parlamentem a Evropskou radou, prostě tenze a bezvládí.

V době, kdy pokračuje válka v bezprostředním sousedství, kdy se země jako Francie potýkají s vnitřní nestabilitou a kdy hrozí po volbách v USA oslabení transatlantických vztahů, by to byl pro Evropu jasný handicap.

Autor je bývalý zpravodaj ČTK v Bruselu a komentátor Info.cz

autor: Karel Barták
Spustit audio

Související