Karel Barták: Německé ambice ohledně azylu a migrace narazí na protichůdná stanoviska

16. červenec 2020

Německý ministr vnitra Horst Seehofer minulý týden řekl, že by chtěl, aby se za předsednictví jeho země podařilo Evropské unii najít politickou shodu ohledně nejdůležitějších bodů nového přístupu k otázkám azylu a migrace. Jeho slova potvrdila posléze i kancléřka Angela Merkelová.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz

Nesoulad postojů členských států, který trvá už pět let, je tikající časovanou bombou – nebude-li Evropa připravena, může ji příští imigrační vlna zastihnout ve stejném nebo ještě horším stavu než v roce 2015. Německo tomu chce předejít – má nejen ekonomickou a politickou váhu, ale jako země s nejvyšším počtem přistěhovalců v EU i morální kredit, aby to dokázalo.

Čtěte také

Jak ale zařídit, aby unie schválila společná pravidla a řídila se jimi? Vždyť středomořské státy nadále naléhají na to, že migranty, kteří přistávají u jejich břehů, by měly povinně přebírat ostatní členské státy podle stanovených kvót. A země Visegrádu plus Rakousko to stejně razantně odmítají.

Seehofer nešel zatím do podrobností. Vyložil jen, že logicky napřed předloží návrh takzvaného Nového paktu o migraci a azylu Evropská komise. Německo se ho pak okamžitě chopí a začne pracovat s ostatními vládami na jeho konečné podobě. Lze předpokládat, že už nyní komise s předsednickou zemí konzultuje poslední verzi tohoto dokumentu, který by měl spatřit světlo světa v září.

Nový pakt

Mnoho toho zatím o tomto „novém paktu“ nevíme, ale jedno už místopředseda komise Margaritis Schinas prozradil. Totiž to, že pravděpodobně vezme v úvahu výše popsaný zásadní rozpor a pokusí se s ním pracovat tak, aby všechny země nesly odpovědnost za migrační toky a vyřizování žádostí o azyl, ale nemusely to nutně dělat stejně.

Čtěte také

Schinas naznačil, že zatímco část členských států by nadále přijímala migranty na svém území a zajišťovala azylové řízení, další by se na celém komplexu této politiky mohly podílet jinak – financováním azylových středisek nebo ostrahy vnějších hranic EU, pomocí zemím původu, pronásledováním a vyšetřováním pašeráckých sítí, poskytováním materiálních prostředků, lidských zdrojů a podobně. Česká republika a další země, které odmítají otevřít náruč migrantům, by takový koncept nazývaný pracovně „povinná pružná solidarita“ pravděpodobně uvítala.

Problém, který nezmizí

Klíčovou otázkou nyní je, jak by státy, které jsou v první linii – Řecko, Itálie, Malta, Španělsko – reagovaly na systém, který by vlastně přijímání migrantů učinil do značné míry dobrovolným. Připomínají v této souvislosti řecké prosby, aby si země unie dobrovolně rozebraly aspoň 1600 bezprizorných dětí, které živoří mezi 40 tisíci žadateli o azyl v přeplněných střediscích na ostrovech v Egejském moří.

Sedmnáct týdnů poté, co Evropská komise vyzvala začátkem března vlády, aby se hlásily, našlo nový domov pouze 59 z těchto dětí v Německu a Lucembursku. Zbývajících 25 zemí zatím mlčí, Česko samozřejmě také. Dodatečnou komplikaci pak představuje koronavirová nákaza – například v jižní Itálii lidé, kteří dříve migrantům pomáhali, nyní protestují proti vyloďování běženců zachráněných na moři, protože jsou mezi nimi i lidé nakažení covidem-19, se kterým si Itálie už užila své.

Počet migrantů směřujících do Evropy od roku 2016 celkově klesá, hlavně díky velmi nákladné smlouvě EU s Tureckem, kterou však může turecký prezident Recep Tayyip Erdogan kdykoli vypovědět. A rád tím vyhrožuje. A na takzvané střední středomořské cestě z Libye do Itálie a na Maltu naopak počty stoupají – v prvním letošním pololetí o 80 procent ve srovnání s loňskem. Je tedy jasné, že tato hrozba nikam nezmizí a že je jen otázkou času a okolností, kdy se dají větší počty zase do pohybu.

Karel Barták

Německo se pokusí do konce roku prosadit v EU systém, který by tomu na jedné straně bránil a na druhé umožnil lépe reagovat na již nastalou situaci. Nastavené mantinely jsou však velmi úzké.

Autor je publicista

autor: Karel Barták
Spustit audio

Související