Kamila Pešeková: Vánoční zázrak na Slovensku. Rozpočet je schválený a Matovič končí

23. prosinec 2022

Těsně před vánočními svátky schválili poslanci Národní rady Slovenské republiky státní rozpočet na příští rok. Chtělo by se říct, že se to rovná skoro malému „vánočnímu zázraku“. Zemi tak nehrozí rozpočtové provizorium a s tím související komplikace.

Právě v současných pohnutých dobách, které jsou poznamenané vysokými životními náklady občanů v důsledku války na Ukrajině, je pozitivní cokoli, co aspoň trochu navozuje dojem normality. A státní rozpočet schválený v řádném termínu je součástí zmíněné normality.

Čtěte také

Souběžně s tímto rozhodnutím oznámil ministr financí Igor Matovič, že odejde z ministerského úřadu. I to je na samém konci roku dobrá zpráva. Předseda hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igor Matovič dlouhodobě rozděloval slovenskou společnost.

Jeho nekoncepční působení v politice mělo velmi negativní vliv na celkovou atmosféru v zemi. Nebyl schopný své nápady a kroky vysvětlovat veřejnosti ani kolegům ve vládě. Hlavně ale nikdy nepřipouštěl, že by se dopustil jakékoli chyby. Všichni, kteří si ho jenom trochu dovolili kritizovat, museli počítat s tím, že je Matovič bude považovat za nepřátele.

Nedostatek politického umění

Ministra financí, který byl dlouho považovaný za člověka politicky naprosto neprůstřelného, přiměl k odchodu až soustavný tlak jeho dlouhodobého politického protivníka, předsedy liberální strany Sloboda a Solidarita Richarda Sulíka.

Čtěte také

Cena, kterou ale musel Sulík za tento „úspěch“ zaplatit, je vysoká. On i jeho strana nejprve odešli z vládní koalice. Když to nepomohlo, vyvolal hlasování o vyslovení nedůvěry vládě, které bylo úspěšné. Protože jsou liberálové považováni za ty, co potopili vládu, začali se nezadržitelně propadat v průzkumech veřejného mínění. Podle toho posledního se preference Sulíkovy strany pohybují těsně nad hranicí pěti procent. Naopak celkové znechucení občanů stále více nahrává opozičním stranám.

Z dnešního pohledu by se dalo říct, že pokud by Matovič odešel už na podzim, mohla vláda v klidu fungovat dál a k vyhroceným situacím už docházet nemuselo. Jeho tvrdohlavost však stála Slovensko nejenom stabilitu, ale i drahocennou důvěru občanů v politiku.

Kamila Pešeková, komentátorka

Matovičova neschopnost vést dialog a naopak odhodlanost prosazovat své zájmy za každou cenu byla projevem nedostatku politického umění, tolik potřebného pro politiky ve vedení státu.

Nezbývá než doufat, že efekt „vánočního zázraku“ v slovenské politice ještě nějakou dobu vydrží a hned tak rychle nevyprchá.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio