Kamila Pešeková: Slovensko čeká, jaké výsledky přinese boj proti korupci

2. srpen 2022

Slovenská vláda nastupovala na začátku svého funkčního období s jedním velkým cílem, a tím byl boj proti korupci. Smrt novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně, a hlavně vyšetřování kauzy, odhalilo celý korupční systém, který na Slovensku fungoval na soudech, policii, ale zasahoval i do politiky na nejrůznějších úrovních.

O co větší bylo odhodlání vládní koalice korupci vymýtit, o to složitější se ukázala pak realizace tohoto ušlechtilého úmyslu. Pokud se má po dvouletém úsilí udělat první bilance, bude hodně smíšená. Prakticky po každém úspěchu následoval i jeden nebo víc neúspěchů.

Čtěte také

Mezi ty úspěšné počiny patří první zatýkání v řadách vysoce postavených zástupců justice. To platí pro případ soudkyně a pozdější státní tajemnice ministerstva spravedlnosti Moniky Jankovské, která měla brát úplatky a nahrávat tím mafii. Ta na závěrečný verdikt soudu čeká.

Do kladné bilance patří i bývalý speciální prokurátor Dušan Kováčik, který si už rozsudek vyslechl. Šéf úřadu, který dohlíží na vyšetřování trestných činů, dostal osm let za vynášení informací z vyšetřování a za korupci.

Podnikatelka a stranická funkcionářka hnutí Smer v Michalovcích Ľubica Rošková byla vyšetřována kvůli tomu, že si nechávala zaplatit agrodotace nejen na zemědělskou půdu, ale i vyasfaltovaná území nebo dokonce cizí pozemky. Vysloužila si za to přezdívku grófka, v češtině hraběnka, jako symbol toho, že její podvody na Zemplíně mohla beztrestně uskutečňovat díky krytí hnutí Smer. Nyní policie ukončila vyšetřování a navrhla ji obžalovat.

Nedořešené aféry

Jiné kauzy už ale do podobně zdárného finále nesměřují. To se týká soudu s bývalým generálním prokurátorem Dobroslavem Trnkou, který nečekaně skončil. Měla ho usvědčit tajná nahrávka, která byla zveřejněna a na které se sám přiznává ke korupci.

Čtěte také

Soudce nakonec tento jednoznačný důkazní materiál neuznal. A tajná nahrávka hrála roli i v případě podnikatele Jaroslava Haščáka, který byl nejdřív obviněn z korupce a praní špinavých peněz, později bylo jeho stíhání zrušeno.

Zcela samostatnou kapitolou je úsilí vyšetřovatelů prokázat korupční jednání bývalým vysoce postaveným politikům strany Smer, která dlouhodobě Slovensku vládla. Do vazby se dostal také bývalý ministr vnitra Robert Kaliňák, kterého policie obvinila ze založení zločinecké skupiny a ohrožení daňového tajemství. Později byl z vazby propuštěn, vyšetřování stále trvá.

Dramatický průběh měla žádost o vydání do vazby bývalého premiéra a dnes poslance Roberta Fica. Slovenský parlament nakonec Fica nevydal a ten je vyšetřován kvůli stejným obviněním jako Kaliňák.

Definitivní rozhodnutí zatím nepadlo ani ve věci vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky, která nepřímo spustila protikorupční vlnu na Slovensku. Podnikatel Marian Kočner i jeho pravá ruka Alena Zsuzsová byli sice nejprve zproštěni obžaloby, že si objednali Kuciakovu vraždu, ale nejvyšší soud to zrušil, takže celá věc se vrací na začátek.

Běh na dlouhou trať

Ve výčtu případů, které čekají na své rozuzlení, by se dalo plynule pokračovat. Počet obviněných a vyšetřovaných je mnohem vyšší. Veřejnost právem očekává, že slibovaný boj proti korupci přinese výsledky.

Zatím v tomto ohledu příliš spokojená být nemůže. I proto, že některá rozhodnutí justičních orgánů jsou z jejího pohledu těžko pochopitelná. To platí například pro konstatování soudu ve věci objednávky Kuciakovy vraždy.

Stejně tak i u propuštění podnikatele Haščáka. K němu došlo na popud generálního prokurátora Maroše Žilinky, který je klíčovým člověkem celého justičního systému na Slovensku. Znamená to, že Žilinka šel jednomu z nejbohatších podnikatelů v zemi na ruku?

Velká část veřejnosti, která musela dlouhé roky přihlížet, jak si Fico a spol. rozdělovali mezi sebou republiku, by ráda viděla vše vyšetřeno a odsouzeno rychle... 

Komentátorka Kamila Pešeková

Jenže boj proti korupci je běh na dlouhou trať, která je delší než jedno funkční období vlády. I to je mimochodem jeden z důvodů, proč by měla současná slovenská vláda, která je v rozkladu, bojovat o své přežití, aby mohla pokračovat ve své protikorupční misi. 

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio

Související