Petr Šabata: Slovensko čeká na konci prázdnin politická Sofiina volba

18. červenec 2022

„Celý svět řeší covid, jen my řešíme pana premiéra,“ pronesla na začátku prosince 2020 na adresu tehdejšího předsedy slovenské vlády Igora Matoviče prezidentka Zuzana Čaputová. Matovič tehdy řídil boj s pandemií způsobem vyznačujícím se chaosem a pohrdáním všemi expertními doporučeními a vláda kvůli tomu byla stále na pokraji rozpadu.

Mistrovský kousek předsedy hlavní vládní strany Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti přišel na jaře 2021 – jeho kabinet tehdy odmítl nákup ruské vakcíny Sputnik V, který Matovič prosazoval.

Čtěte také

O pár dní později nevěřili prezidentka, ministr zahraničí a další členové vlády vlastním očím – na košickém letišti přistálo vojenské letadlo a z něho se začalo pod osobním dohledem premiéra Matoviče vykládat 200 tisíc dávek Sputniku. Koaliční partneři se vzbouřili a výsledkem byl přesun Matoviče na post ministra financí, v čele vlády ho nahradil stranický kolega – mírný Eduard Heger.

Právě nyní je vládní koalice opět na pokraji rozpadu, když strana Svoboda a solidarita Richarda Sulíka dala Matovičovi ultimátum: buď do konce srpna odejde z vlády úplně, nebo ji opustí Sulík se svými poslanci a kabinet ztratí v Národní radě většinu.

Matovič velí podpořit Matoviče

Čtěte také

Pohár trpělivosti plnily Matovičovy schválnosti (Sulíka veřejně označil za idiota a v době pandemie ho poslal kopat hroby) a posledním vydatným douškem bylo hlasování Matovičovy části koalice s fašisty o balíčku, který zvýšil podporu rodin s nezaopatřenými dětmi.

Varovali před ním ekonomové – protože je plošný a nepomůže těm nejvíce potřebným, protože poškodí hospodaření obcí a protože zatíží státní pokladnu každý rok sumou 1,2 miliardy eur (téměř 30 miliard korun). Prezidentka Čaputová část zákona vetovala a posléze poslala k ústavnímu soudu, protože ho poslanci schvalovali ve zrychleném režimu bez řádného projednání, ačkoliv některé jeho paragrafy budou platit až od ledna 2023. Nic Matoviče nezastavilo.

Čtěte také

Země má nyní jen dvě velmi špatné možnosti: křehkou vládu s nevyzpytatelným Matovičem, aktuálně podle průzkumů nejméně důvěryhodným politikem. Nebo návrat mafie, jak se na Slovensku označuje pravděpodobná příští vláda složená podle dnešních preferencí ze strany Směr Roberta Fica, strany Hlas Petra Pellegriniho a fašistů. Takový kabinet by zcela jistě zastavil očistu veřejného života od mafiánských praktik, která už už dosahuje právě také k Ficovi a jeho politickým kumpánům.

A určitě by zpochybnil jasnou západní orientaci Slovenska potvrzenou bezvýhradnou podporou Ukrajiny a odsouzením Ruska.

Petr Šabata, šéfredaktor Českého rozhlasu Plus

Premiér Heger nemůže podat prezidentce návrh na odvolání Matoviče, protože je členem stejného hnutí, které není demokratickou politickou stranou, ale fanklubem svého majitele Igora Matoviče. A Matovič velí podpořit Matoviče. Tedy politika, který by dokonce i v Česku vydržel v jakékoliv funkci maximálně týden.

Na popis této neutěšené situace se dobře hodí parafráze výroku Zuzany Čaputové: Celý svět řeší válku, jen Slovensko zase řeší Matoviče.

Autor je šéfredaktor Českého rozhlasu Plus

autor: Petr Šabata
Spustit audio