Kamila Pešeková: Kiska staví stranu. Vyhne se pokušení přivlastnit si ji?

7. červen 2019

Když před několika týdny vyhrála na Slovensku v eurovolbách liberální proevropská koalice Progresivní Slovensko/Spolu, její vítězství bylo chápáno především jako touha voličů po změně.

Evropské volby také ukázaly, že stranu Smer Roberta Fica je možné překonat, pokud politické subjekty najdou společnou řeč a sjednotí se.

Kamila Pešeková: Andrej Kiska zakládá novou politickou stranu

Slovenský prezident Andrej Kiska

Zdá se, jakoby v posledních dnech dominovali politickému dění na Slovensku jeho prezidenti.

Tohle všechno se povedlo v situaci, kdy do politického ringu ještě ani oficiálně nevstoupila nově vznikající strana končícího slovenského prezidenta Andreje Kisky. Má spatřit světlo světa až poté, co Kiska opustí prezidentský úřad, to znamená po letošním 15. červnu. Současný slovenský prezident v těchto dnech tak řečeno „stříhá metr“.

Pravidelně také nechává informovat, kdo další se ke straně připojil a bude tak hájit na veřejnosti její barvy. Mezi stranické osobnosti patří například občanský aktivista Juraj Šeliga, který byl až dosud jednou z tváří iniciativy Za lepší Slovensko. Ta loni po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové pořádala po celé zemi demonstrace požadující odchod tehdejšího premiéra Roberta Fica z čela vlády.

Dalším Kiskovým „úlovkem“ je dlouholetý populární starosta východoslovenského Spišského Hrhova, Vladimír Ledecký. Ten na sebe upozornil úspěšnými projekty zdánlivě neřešitelného problému zapojení Romů do většinové společnosti. Ve hře jsou i další starostové a primátoři, čímž chce nová strana dát najevo, že není pouze orientována na politické centrum v Bratislavě.

V nížinách reálné slovenské politiky

Zatím jde u Kisky všechno velmi hladce. Své informace postupně dávkuje v malých množstvích a udržuje tak pozornost veřejnosti. Přesto se v posledních dnech jedné větší chyby stihl dopustit. Bylo to v situaci, kdy se Kiska jako prezident odmítl zúčastnit oficiální vzpomínky na zahájení spojenecké invaze v Normandii před 75 lety.

Slovenský prezident oznámil vznik nové strany. Jak dopadne Kiskaparty?

Slovenský prezident Andrej Kiska na snímku z března 2018.

Slovenský prezident Andrej Kiska před koncem svého mandátu oznámil, že založí novou politickou stranu. Vrací se k tomu komentátor slovenského deníku SME Peter Schutz s tím, že vyjadřovat se k dosud neexistující politické formaci není analytický žánr – jde vlastně spíše o science fiction. Komentář je ale potřeba v případě, kdy oznamovatelem politického záměru je dosluhující prezident republiky.

Odůvodnil to tím, že již dlouhodobě avizoval, že jeho poslední zahraniční prezidentská cesta povede do Prahy. A Kiska skutečně v Normandii chyběl. Nejenom jako nejvyšší slovenský ústavní činitel, ale především jako politik, který v minulých letech tak jako nikdo jiný na Slovensku ztělesňoval západní hodnoty a věrnost západním spojencům v čele se Spojenými státy.

Stojí za zmínku, že oba dva další nejvýše postavení Slováci ve stejné době pobývali na Východě. Premiér Peter Pellegrini v Rusku, kde se setkal s prezidentem Vladimirem Putinem. Šéf parlamentu Andrej Danko zase pobýval v Bělorusku, kde si – zdá se – docela notoval s tamním diktátorem Alexandrem Lukašenkem. O to víc byla Kiskova absence v Normandii trestuhodná a nepředstavuje úplně šťastné rozhodnutí.

Billboardová kampaň, kterou v těchto dnech Kiskova strana v zemi rozjíždí, se nese v duchu hesla: Vraťme Slovensko všem lidem. Strana se chce například zaměřit na boj proti korupci nebo zajistit funkční soudnictví, a tím přispět k tomu, že se občané se svým státem budou opět identifikovat.

Kamila Pešeková

Kiska musí ukázat, že je politik, ne „pouze“ bývalý prezident. Bude muset dělat kompromisy, hledat podporu napříč politickým spektrem. Taky bude muset dokázat, že není majitelem strany a že respektuje demokratické procesy v jejich strukturách. Čeká ho běh na dlouhou trať a pro bývalého prezidenta to bude sestoupení z výšin prezidentského paláce do nížin reálné slovenské politiky.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio