Kamila Pešeková: Globální pakt o migraci a dilema slovenského ministra zahraničí

28. listopad 2018

Pokud existuje nějaká stálice v kabinetech, které Slovensku v posledních letech vládly, tak se jmenuje Miroslav Lajčák.

Současný ministr zahraničních věcí je politikem nenápadným, loajálním, kterého možná znají paradoxně víc v zahraničí než na Slovensku.

Jiří Pehe: Proč je odmítnutí globálního paktu o migraci chyba

Migrace

Vláda rozhodla, že se Česká republika nepřipojí ke globálnímu paktu o migraci, který se chystá přijmout více než 190 zemí celého světa v Maroku na začátku prosince.

V posledních dnech je ale jeho jméno skloňováno všemi směry i doma. Důvodem je Globální pakt OSN o migraci. Ten má být podepsán v prosinci v marockém Marrákeši. Lajčák opakovaně avizoval, že pokud by tento pakt Slovensko nepodepsalo, podá demisi.

Důvod, proč se jindy střízlivě a diplomaticky vystupující ministr takto kategoricky vyjádřil je, že se na vzniku paktu podílel v dobách, kdy v letech 2017-2018 předsedal Valnému shromáždění OSN.

Lajčák, který vystudoval mezinárodní vztahy a diplomacii v Moskvě, má za sebou významnou diplomatickou kariéru, byl nejen slovenským velvyslancem v Japonsku, někdejší Jugoslávii, Albánii a Makedonii, ale také vysokým představitelem pro Bosnu a Hercegovinu.

Lajčákův nástupce? Robert Fico

Všechna tato jeho diplomatická zkušenost narazila na reálie slovenské politiky. To znamená, že sociálnědemokratická strana Smer, která nestraníka Lajčáka nominovala do vlády, vládne spolu se Slovenskou národní stranou (SNS). Ta naopak dlouhodobě odmítá, aby Slovensko hrálo jakoukoli aktivnější roli ve světě.

Miroslav Lajčák: Češi a Slováci si často neuvědomují, jak moc si jsou blízcí

Ministr zahraničních věcí Slovenska Miroslav Lajčák

Jak silně je česká zahraniční politika propojená se Slovenskou? Není jejich předpokládaná blízkost jen pouhý mýtus? A do jaké míry dělí obě země vztah k Evropské unii?

Namísto toho by nejraději viděla, aby bylo Slovensko ostrovem izolovaným od okolního světa. V této konkrétní situaci to znamená, že národní strana odmítá i Globální pakt o migraci. Z jejího pohledu totiž žádná migrace neexistuje, a pokud někdo utíká ze svého domova, jde mu pouze o lepší a pohodlnější život někde jinde.

Takový postoj musí být v přímém protikladu se zkušenostmi politika, jakým je Miroslav Lajčák. Ten během svého balkánského působení viděl velmi dobře negativní důsledky toho, když lidé utíkají před válkou a jsou následně vykořenění.

Na stranu SNS se přidal i premiér Peter Pellegrini a jeho stranický šéf Robert Fico. Předseda vlády oznámil, že Slovensko do Marrákeše nepošle nikoho, pokud by svojí účastí mělo dát najevo, že se zavazuje přijmout Globální pakt. Takže země nakonec bude následovat ostatní státy Visegrádské skupiny a v Maroku bude patrně chybět.

Prolomit vlny: Politické hrátky kolem paktu o migraci nepomohou. Z Evropy nebude Asterixova vesnice

Rakouští policisté na hranici dohlíží na uprchlíky

Už předem bylo jasné, že cokoliv, co ve svém názvu spojuje slova globální, pakt a migrace, bude u části lidí vzbuzovat obavy nebo provokovat. Přesně takové emoce vzbuzuje dohoda, ke které se chce připojit více jak 190 států OSN. Smutným faktem je, že se Česko připojilo k zemím, kde politici nevysvětlují, co v dokumentu opravdu je. Místo toho se přidali k těm, kteří šíří mýty. Ať se jim to líbí, nebo ne, pakt má pravdu v tom, že migrace neustane a potřebuje globální náhled.

Mnohé ale nasvědčuje tomu, že současný spor o migrační pakt je pouze jedním z projevů změn, ke kterým SNS vládu tlačí. V parlamentu se jí totiž podařilo prosadit stažení všech strategických dokumentů o zahraniční politice, které definují současné Rusko jako hrozbu.

Jednalo se o dokumenty předložené ministrem Lajčákem a stalo se tak shodou okolností krátce poté, co rusko-ukrajinský incident v Kerčském průlivu znovu ukázal na rizika ruské zahraniční politiky.

Ministrovi Lajčákovi tak zřejmě nezbyde nic jiného, než dostát svým slovům a z vlády odejít. Slovenská média koneckonců již spekulují, že potenciální nástupce je již připravený: bývalý premiér Robert Fico.

Kamila Pešeková

Pro Lajčáka by ale měl odchod ještě jeden dopad. S největší pravděpodobností by tím nadobro skončily úvahy, že by v příštím roce na jaře mohl kandidovat za stranu Smer na prezidenta Slovenska.

Spustit audio