Julie Hrstková: Koruna prudce oslabuje, pro českou konkurenceschopnost je stále příliš silná

19. únor 2024

Únorové snížení základní úrokové sazby České národní banky srazilo korunu na kolena. Česká měna prohlubuje dvouleté minimum vůči euru, ztrácí i na dolar. Letošní oslabení korun vůči euru je dokonce nejvýraznější mezi všemi měnami regionu Evropy, Blízkého východu a také Afriky. Navíc zatím žádný z analytiků nevidí důvod pro to, aby koruna zase nabrala dech. Spíš naopak.

Pokud bude tuzemská centrální banka snižovat úrokovou sazbu a evropská ECB a americký FED se snižováním sazeb pospíchat nebudou, bude koruna dál slábnout, protože nebude pro investory zajímavá. Ostatně už teď je o zhruba tři procenta slabší, než ve své prognóze počítala ČNB.

Čtěte také

Dopady slabé koruny si lehce spočítá každý, kdo cestuje či nakupuje zboží a služby v zahraničí. Každé procento oslabení znamená jedno procento chudoby navíc. Výhledově se dá počítat s tím, že se zvýší ceny dovezeného spotřebního zboží i surovin, jako je ropa a plyn, což bude znamenat, že poroste tlak na inflaci, o které se domníváme, že je konečně za námi. 

Slábnoucí koruna naopak může potěšit průmysl – zlevnila cenu práce, české zboží je nyní levnější, a tedy konkurenceschopnější oproti jiným zemím. A díky tomu slabá měna zaručí majitelům firem vyšší zisky. Vzhledem k tomu, že majitelé tuzemských firem jsou z velké části ze zahraničí, většina z nich odplyne.

Slabá koruna se také může stát tahounem zahraničních investorů, kterým slabá měna zlevní nákupy nemovitostí, firem i portfolií. Aspoň tak mluví teorie.

Půjčky a hypotéky dražší

Praxe je složitější. Slabý kurz bezpochyby podporuje export. Současně platí, že tuzemský export je hodně závislý na dovozu surovin i polotovarů, které jsou se slábnoucí korunou také dražší. I tady už firmy našly řešení a tím je euro – nakupují, prodávají a díky nové zákonné možnosti i účtují v jednotné měně. Korunu potřebují převážně k výplatě mezd.

Čtěte také

V průběhu minulého roku, kdy byly půjčky v eurech zhruba za polovinu ceny, co v korunách, přesáhly nové úvěry v jednotné měně dokonce polovinu všech úvěrů na trhu. A to byla koruna tehdy skoro o desetinu silnější než dnes, a tedy pro zahraniční investory dražší. 

Kromě průmyslu s eurem počítá i realitní trh. Většina komerčních transakcí a je jedno, zda jde o nájemní smlouvy či o prodej, je denominována v eurech. Slabá koruna také znamená, že centrální banka nebude pospíchat s dalším snižováním úrokových sazeb.

Už teď je podle propočtu analytiků základní úrok centrální banky o tři čtvrtě procentního bodu vyšší, než by mohl být, kdyby koruna neletěla volným pádem. Což znamená, že všechny půjčky včetně hypoték zůstanou i nadále dražší, než by mohly být při silné koruně. 

Čtěte také

Čekání na obrat

Jestliže inflační epizoda, jak zhruba 30procentnímu znehodnocení korunových vkladů kvůli vysoké inflaci říkají ekonomové, srazila domácí koupěschopnost a byla jednou z příčin prudkého zpomalení ekonomiky, potom slábnoucí kurz vede k dalšímu poklesu koupěschopnosti ve srovnání se zahraničím.

Česká národní banka by sice mohla kurz posílit díky tomu, že má druhé nejvyšší devizové rezervy v rámci Unie, zatím ale dává přednost stabilním, tedy vysokým úrokovým sazbám. 

Julie Hrstková

Vzhledem k tomu, že kurz koruny může ze dne na den ovlivnit centrální banka, je obtížné odhadovat, zda a jak dlouho bude dál oslabovat. Podle ekonomů se ale na silnější hladinu vrátí ve chvíli, kdy česká ekonomika začne opravdu viditelně růst.

A v tom je trochu problém. Jak se zdá, původní zdroje růstu se vyčerpaly a nové se i kvůli extrémní byrokracii, mizerné infrastruktuře, podhodnocenému školství i často nejasnému politickému směřování, co se týká vztahu k unii a euru, neobjevily.

Autorka je komentátorka Hospodářských novin

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.