Jsou Češi chudí? Spíše skeptičtí, tvrdí ekonom

10. prosinec 2015

V Česku přibývá osob ohrožených chudobou. Práh chudoby je nejnižší výše příjmů, která je ještě považována za dostatečnou. V rozvojových zemích je tato částka mnohem nižší než ve vyspělých. Jak je na tom Česká republika v otázce chudoby a blahobytu ve srovnání s Evropou? Tématu se věnuje i dnešní seminář Sociologického ústavu Akademie věd.

„Existuje mnoho způsobů, jak chudobu definovat,“ uvedl v našem vysílání ředitel Sociologického ústavu Tomáš Kostelecký.

Nejběžnější je porovnání přijmu domácnosti s nějak definovaným kriteriem. Jiné je ale měření takzvané relativní chudoby, tedy porovnání kolik domácností má méně než 60 % toho, co vydělá běžná domácnost.

Dalším způsobem je hodnocení materiální deprivace, tedy kolik lidí má problém zaplatit si běžné věci. Poslední možností je zeptat se lidí přímo, zda vycházejí s příjmy, popsal základní metodiku výzkumu sociolog.

„Podle měřítek relativní chudoby si stojíme velice dobře, máme jedny z nejnižších čísel v Evropě. Hůře na tom jsme, pokud se zeptáme lidí, jak vycházejí s příjmy, tedy se subjektivní chudobou, kde opakovaně 10 % procent lidí říká, že má problémy,“ řekl Kostelecký.

Nejohroženější skupinou jsou lidé, kteří mají v rodině hodně nezaměstnaných nebo více nezaopatřených dětí.

„Zhruba kolem 1 milionu osob žije v domácnostech, které vydělávají méně než 60 % toho, co je obvyklé. Někdo má ale třeba relativně nízké příjmy, ale tváří se spokojeně, někdo zase naopak,“ připomněl relativitu vnímání vlastní chudoby Tomáš Kostelecký.

Za dobré výsledky vděčíme důchodovému systému, tvrdí ekonom

„Ohrožení chudobou se týká straších důchodců, kteří žijí sami. Většinou jsou to ženy, kterým zemřel muž,“ upřesnil ekonom Daniel Münich z think-tanku Idea při CERGEI.

Důležitým termínem je relativní chudoba, souhlasí ekonom, tedy to, že se nesrovnáváme s chudobou v Africe, ale jen v České republice.

Hodnocení relativní chudoby má také slabiny, dodal Münich. „Když přibude více bohatých, automaticky se zvýší práh chudoby, a více lidí do chudoby může spadnout, aniž by se jejich situace změnila.“

„Zajímavé je, že Češi jsou obecně v těchto šetřeních skeptičtí. Jsou nadprůměrně skeptičtí ke všemu, takže musí být člověk opatrný, jestli tomu realita skutečně odpovídá,“ varoval ekonom.

Podle něj je ale na místě zopakovat, že Česká republika v mezinárodních srovnáních vykazuje jednu z nejnižších relativních chudob.

„Za to hodně vděčíme důchodovému systému, který pokrývá téměř každého, a drží většinu důchodců sice nedaleko, ale stále nad hladinou relativní chudoby,“ tvrdí Münich.

Pokud jsou statistiky správné, pak jsou Češi jsou relativně rovnostářská společnost, soudí expert. „Ale může to být i proto, že Češi špatně vykazují data o těch nejchudších i nejbohatších.“

„Často jsou odpovědi ve výzkumech ovlivněné skepsí nebo i trochou závisti, kdy si lidé myslí, že se mají mít lépe, než se v realitě mají,“ popsal rysy české povahy Daniel Münich.

autoři: bur , rkr , oci
Spustit audio