Jsme rádi, že je prostor k jednání. Babiš není slabý premiér, komentuje rozhodnutí ČSSD Volný (ANO)

16. červenec 2019

Vedení ČSSD má za sebou dilema, u kterého si mohlo být dopředu jisté, že ať se rozhodne jakkoli, najde se dost kritiků, kteří si budou myslet, že se sociální demokraté měli rozhodnout jinak. Hlavní závěry pondělní debaty jsou známé: ČSSD zůstane ve vládě, ale trvá na tom, že Antonína Staňka ve funkci ministra kultury nahradí Michal Šmarda.

Pokud se to nestane, má předseda Jan Hamáček pověření stranu z vlády vyvést. Jednání s prezidentem Milošem Zemanem, který svým postojem celou situaci zapříčinil, musí podle sociálních demokratů vést premiér Andrej Babiš (ANO).

Thomas Kulidakis: Jak může ČSSD vyjít z vládní krize vítězně

Jan Hamáček

Čekat od sociální demokracie, že práskne do stolu a její předseda Jan Hamáček mužně oznámí směr, cíl a vlastní podmínky, přes které nejede vlak, je jako čekat na Godota. 

Místopředseda ČSSD a kandidát na post ministra kultury Michal Šmarda ve vysílání Českého rozhlasu Plus konstatuje, že rozhodování bylo obtížné, protože situace se vleče už dlouho.

„Janu Hamáčkovi to dává silný mandát, aby mohl situaci s premiérem vyřešit. Nejsou dávána žádná ultimáta, co by mohla znamenat problém, pouze je dán důraz na to, že Hamáček je nezpochybnitelným lídrem sociální demokracie, který má možnost zvolit kteroukoliv z nabízených možností.“

Nejsilnější premiér polistopadové historie

Místopředseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jan Volný říká, že ani je situace netěší. „Jsme rádi, že tam není nenadálý a rázný krok, že je prostor k jednání… Plně respektujeme, že jsme koaliční vláda, ČSSD je náš koaliční partner a má plné právo si rozhodnout, kdo má být na jakém postu ve vládě.“

Ke komentářům, že se Babiš v poslední době ukazuje jako slabý premiér, když u prezidenta neprosadil, na co má z ústavy právo, se Volný vyjádřil tak, že na rozdíl od mnohých novinářů ho členové hnutí ANO znají osobně.

Speciál: Sociální demokraté zatím zůstávají ve vládě

Předseda ČSSD Jan Hamáček a premiér Andrej Babiš po setkání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech

ČSSD zůstává ve vládě s hnutím ANO, trvá ale na odvolání Antonína Staňka z ČSSD a jmenování jejich kandidáta Michala Šmardy novým ministrem kultury. Shodlo se na tom šedesátičlenné předsednictvo ČSSD, tedy širší vedení strany.

 

„Víme, že to je jeden z nejsilnějších nebo nejsilnější předseda vlády v polistopadové historii. Nemůže než se s prezidentem neustále snažit jednat.“

Demise na výzvu

Kompetenční žaloba na prezidenta podle něho není tou správnou cestou, protože by situaci řešila za půl roku až rok, proto je třeba jednat a vysvětlovat, s čímž souhlasí i Šmarda. Ten dodal, že usnesení předsednictva strany jasně vyzývá ministry, aby dali Hamáčkovi na jeho výzvu k dispozici své demise.

„Říkáme, že Hamáček má absolutní mandát zvolit kteroukoliv z možností. Má jen dva limity – kandidátem na ministra je Michal Šmarda a trváme na odvolání Antonína Staňka. To jsou limity, ale nejsou to rozhodně ultimáta,“ říká Šmarda.

O dalších alternativách nebo případném jiném koaličním partnerovi hnutí ANO podle Volného neuvažuje, protože považuje společnou vládu za úspěšnou a domnívá se, že dovládne do konce volebního období.

Poslechněte si celý rozhovor, ptal se Jan Bumba.

autoři: Jan Bumba , jpr
Spustit audio

Související