Josef Hojdar

23. červenec 2003

Poslanec Josef Hojdar zamotal hlavy politikům, politologům, ale zřejmě také voličům ČSSD. Vystoupil z klubu sociální demokracie, přičemž mu, zdá se, nevadí samotný tento klub, nýbrž to, že s ním údajně nedostatečně komunikuje vláda. Do poslanecké sněmovny byl ovšem zvolen na kandidátce ČSSD, a pokud je zklamán tím, jak tato strana vládne, spíše by dávalo smysl, kdyby místo z klubu odešel ze strany a ze sněmovny.

Také je ještě mimochodem možné opustit politiku. Kdyby veřejně prohlásil, že mu výkon této profese činí problém, nikdo by se na něj nezlobil a většina občanů by se zřejmě ani příliš nedivila. Poslanec Hojdar ale odchází právě jenom z poslaneckého klubu a při zdůvodňování svého rozhodnutí není příliš konkrétní. Zvolil, zdá se, kariéru sólového sociálního demokrata. Místo toho, aby se podílel na klubových či koaličních kompromisech, míní hlasovat podle vlastní rozvahy. Co mu bude připadat neslučitelné s programem sociální demokracie, nepodpoří.

Nedělat kompromisy je ovšem v reálné politice nesmyslné předsevzetí. Jak jednotlivé strany, tak i koalice stran existují pouze díky schopnosti dobrat se společného jmenovatele, nalézt průnik různých názorových a zájmových proudů, které odrážejí zájmy a názory různých vrstev společnosti. Poslanec Hojdar mimochodem není v politice nováčkem. Podílel se na kompromisech, které sociální demokraté za vlády Miloše Zemana čtyři roky dojednávali s ODS. Z klubu ČSSD tehdy nevystoupil, i když nemožnost naplnit v režimu opoziční smlouvy sociálně demokratický program byla zjevná. Pro své včerejší rozhodnutí by asi poslanec Hojdar měl vymyslet nějaký rozumný důvod. Třeba že ho od diskuse v politickém klubu odrazují současná tropická vedra.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.