Johnson skončil nahý a odhalený jako velký šarlatán, píše zahraniční tisk

4. září 2019

Vláda Borise Johnsona prohrála včerejší pozdní hlasování a poslanci dnes mohou prohlasovat zákon, který by zatrhnul odchod z Evropské unie bez dohody.

Čtěte také

Historické hlasování sněmovny, rebelští konzervativci se spojili s opozicí proti Johnsonovi, shrnuje dění ve Westminsteru například The Independent. Poslanci podle listu rozcupovali Johnsonův plán na cáry a nezalekli se ani jeho výhružek.

O historickém momentu píše i The Times, britský premiér ztratil kontrolu nad brexitem, dodávají. Boris Johnson navíc nyní nemůže splnit svou hrozbu, že vyvolá předčasné volby, když utrpěl tak ponižující porážku ve Sněmovně.

Další odklad brexitu? 

„Ve vášnivé a místy žhavé debatě se stoupenci brexitu střetli se svými konzervativními kolegy, kteří o divoké variantě vystoupení nechtějí slyšet,“ shrnuje deník. Dnes velmi pravděpodobně projde legislativa, která přinutí premiéra vyjednat další odložení britského odchodu, doplňují The Times.

Boris Johnson je na cestě za nelichotivým prvenstvím. Mohl by se stát vůbec nejkratší dobu vládnoucím premiérem, myslí si Guardian. Včerejší hlasování podle deníku bylo pouhým divadlem, vzhledem k počtu toryů, kteří předem deklarovali, že budou hlasovat proti vlastnímu předsedovi.

Čtěte také

„Johnson skončil nahý, odhalen jako velký šarlatán. Konzervativci se těšili na nového Churchilla, dostali ale amorálního oportunistu,“ uvádí levicový deník. Dokonce i Johnsonovi ministři se zdáli být v rozpacích, když premiér mluvil o kolaborantech, dodává list. Vedle stávajícího ministerského předsedy dokonce i Jeremy Corbyn vypadá jako státník, glosuje ještě Guardian.

Británie potřebuje parlamentní volby, současná sněmovna už nezvládá plnit své povinnosti, tvrdí Daily Telegraph.

„Jestliže poslanci podkopávají snahy o novou dohodu tím, že shodí ze stolu možnost tvrdého brexitu, premiér nemá jinou možnost než vyhlásit volby. I když se Johnson takové variantě bránil,“ podotýká konzervativní list. Z voleb jsou podle něj nervózní labouristé, kteří po nich léta volají, ale teď se obávají svého osudu. Jeremymu Corbynovi totiž schází jakékoliv předpoklady pro vyjednání brexitu, domnívá se Daily Telegraph.

Dění ve Westminsteru očima Evropy

Spojené království míří k předčasným volbám. Jasný je tento scénář podle Der Tagesspiegel. Sněmovna zvedla rukavici, kterou jí hodil Boris Johnson a Británii zase jednou čeká zásadní týden.

Čtěte také

„Pokud se nyní poslanci chopí všech svých zbraní, Johnson může vinit jen sám sebe. Chladnokrevnost, s jakou poručil odstavení parlamentu, výrazně posílila nedůvěru zákonodárců vůči šéfovi vlády,“ komentuje berlínský list.

Zatímco Johnson se podle něj chystá na volby s vizitkou muže, který splnil vůli lidu, a vyvedl Británii z Evropské unie. Jeremy Corbyn chce jít do kampaně jako někdo, kdo definitivně zamezil divokému brexitu, zakončuje Der Tagesspiegel.

K Viktoru Orbánovi přirovnává Borise Johnsona rakouský Der Standard. Současnou situaci srovnává s britskou tradicí. Ve volbách dostane jedna ze dvou hlavních stran většinu, královna pověří premiéra sestavením vlády, v níž je zpravidla několik názorových proudů, které vedou dialog.

Johnson a jeho kumpáni...

„Johnson ale svou konzervativní stranu přetvořil v probrexitovou partaj a mířil za chaotickým odchodem. Jeho kabinet tvoří zatrpklí kývači a uznávaným kritikům předseda vyhrožuje vyhazovem ze strany. A do toho v klíčové době vyřadí parlament krokem, který je na hraně zákona,“ shrnuje deník.

Čtěte také

Boris Johnson a jeho kumpáni podle něj vidí brexit jako důležitější cíl než demokratičnost a vládu zákona. Sněmovna musí premiéra zastavit, než napáchá větší škody, dodává Der Standard.

Zatímco Britové možná půjdou k parlamentním volbám potřetí během pěti let, španělští voliči by mohli volit už počtvrté během posledních čtyř roků. Zabránit takovému scénáři chce lídr socialistů a premiér Pedro Sánchez.

Aby jeho vláda získala důvěru, obrátil se Sánchez na alianci Unidas Podemos, která by menšinový kabinet měla podpořit. Aby si získal přízeň tohoto politického křídla, přišel předseda socialistů s tři sta sedmdesáti sliby, shrnuje El País. Svým politickým oponentům podle deníku premiér také slíbil mimo jiné vlivné posty na ministerstvu financí.

Ty mají zaručit, že vláda dodrží své závazky vůči Unidas Podemos. Ve hře jsou pro alianci Pabla Iglesiase také kontrolní výbory v Kongresu i senátu. Problémem ale zůstává, že Iglesias pro svou koalici chce přímo ministerská křesla. Takový scénář Sánchez nadále odmítá, vysvětluje španělský deník. Jestli tedy socialisté pro svůj menšinový kabinet nakonec podporu najdou, zůstává zatím otázkou. Některé současné návrhy ale Iglesiase zaujaly, podotýká El País.

Víc si poslechněte v audiozáznamu.

autor: Adam Musil
Spustit audio

Související