Jiří Pehe: Hnutí ANO se rýsuje Pyrrhovo vítězství

6. říjen 2018

Výsledky senátních i obecních voleb jsou do jisté míry neúspěchem pro hnutí ANO navzdory tomu, že je, čistě formálně, nejúspěšnějším stranickým subjektem jak v obecních volbách, tak v prvním kole voleb senátních.

Ivan Štern: Soumrak české demokracie pokračuje

Předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček odevzdal svůj hlas v komunálních volbách v Mladé Boleslavi

Výsledek voleb, i když tyto řádky píšu, kdy ještě není zdaleka znám, nijak nepřekvapí. Co se očekávalo, to se také nakonec děje.

Vzhledem k obrovským sumám, které do volební kampaně ANO investovalo, není pro ANO tou nejlepší zprávou, že v komunálu neobhájí výsledky z roku 2014. Zejména ústup z pozic Praze bude v symbolické rovině velmi bolestivý a významný pro další vývoj celostátní politiky.

Třináct kandidátů ANO sice postupuje do druhého kola v senátních volbách, ale reálnou šanci vyhrát v druhém kole nemá více než pět. Andrej Babiš si tedy bude muset nechat zajít případné choutky na ústavní změny, protože v senátních volbách zcela propadli i jeho případní spojenci pro případné ústavní inženýrství - KSČM a SPD.

Obezřetní čeští voliči

V Senátu nejvíce posílí ODS, která má reálnou šanci získat až osm křesel. Největší ztráty - a to jak v senátních tak v obecních volbách - bude sčítat ČSSD. Ta dál výrazně oslabí v řadě měst, kde dříve hrála prominentní roli.

Apolena Rychlíková: Debakl levice a zmrtvýchvstání ODS

Petr Fiala

Když se zaměříme pouze na senátní volby, dá se dobře vidět postupující fenomén posledních let i na úrovni celostátní politiky. Levicové strany, nebo ty, které se za ně oficiálně vydávají, ČSSD a KSČM, jsou na ústupu. Ode dna se naopak odrazila ODS. Sociální demokraté drželi před těmito volbami v Senátu celých 25 křesel, ODS jen 10.

V Senátu může ztratit až 10 z dvanácti křesel, která obhajuje ve světle výsledku z roku 2012. To je obrovský propad, a ve straně se docela jistě rozhoří další kolo mocenského boje. Podobně je na tom KSČM.

Piráti budou muset zapracovat na rozšíření sítě svých místních organizací. To, že jsou zatím spíše jen klubem, je v místních i senátních volbách poškozuje. Pokud tento problém nevyřeší, začnou mít problémy i na celostátní úrovni.

Jiří Pehe

Dobrou zprávou těchto voleb je totální propad extrémistických a exotických kandidátů, jako je Ladislav Jakl, Ivan David, Josef Dobeš, Martin Konvička, David Rath a do jisté míry i Jiří Paroubek. Ukazuje se, že čeští voliči jsou ve vztahu k tomuto typu politiků obezřetní.

autor: Jiří Pehe
Spustit audio