Jiří Leschtina: Předběžné rekviem za nejstarší politickou stranu v Čechách

27. únor 2021

Česká politika zažívá nepoznanou vlnu spojování, která poté, co se prohnala pravicovou scénou, olizuje i levicové břehy. Jakkoliv ale sociální demokraté a Zelení vykreslují své jednání o předvolební alianci jako odpověď modernizující se levice na pravicovou integraci, bude dobré zůstat při zemi.

Na pravici vzniklo jedno spojenectví, kde základem je preferenčně stabilní strana, ke které se přidružily dvě ohrožené (viz koalice SPOLU). A pak koalice druhé nejsilnější strany s formací, která zrovna začala jevit známky vzestupu (viz Piráti/STAN).

Čtěte také

Naproti tomu na levici k sobě vztahují ruce Zelení, živořící pod pětiprocentní hladinou preferencí, a sociální demokraté, kteří se pod ni zanořují stále častěji.

Zatímco na pravici došlo k integraci demokratické opozice, na levici se jedná o koalici mimoparlamentního uskupení se stranou, která sedí ve vládě. A to ve vládě nezadržitelně spějící k fiasku poté, co zemi proměnila kvůli svému diletantství při boji s covidem v semeniště mutací a odstrašující světový unikát.

To může být nepřekonatelný problém i pro zbytky zelených voličů, kteří dosud nepřešli ke koalici Pirátů a STANu. Ale i pro moderní levicové liberály, ke kterým se po léta marně snažili přiblížit ČSSD její progresivnější členové, včetně spolku Mladých sociálních demokratů, kterému svého času předsedal i Jan Hamáček.

Cynismus sociálních demokratů

Čtěte také

Čím dál víc je jasnější, že Jan Hamáček udělal osudovou chybu, když zavlekl ČSSD do vlády s velkopodnikatelem Babišem. Sociální demokracii dohání cynismus, se kterým Hamáček a spol. odhodili své podmínky ke vstupu do vlády, včetně nepřijatelnosti trestně stíhaného Andreje Babiše v kabinetu.

Nejenže sociální demokraté zcela přehlíželi Babišův bobtnající střet zájmů, se kterým narazil v Evropské unii. Ale ČSSD si nechala z Hradu vnutit za ministra zemědělství Miroslava Tomana, který je pro EU, co se týče střetu zájmů, stejně toxický jako Babiš.

A jde vysvětlit jen zoufalstvím Zelených, že chtějí do koalice se stranou, která má v čele zemědělského resortu agropodnikatele – dokonalý protiklad zelených ideálů od a až do zet.

Problémoví ministři

Nejde přehlédnout, že ministři za ČSSD (s výjimkou Tomana) jednoznačně podporují aktivní angažmá České republiky v Evropské unii a NATO. Méně přesvědčivé už ale jsou jejich praktické kroky.

Hamáček s Petříčkem mluví o možné účasti Ruska a Číny v jaderném tendru jako o bezpečnostním riziku. Ale fakticky nepodporují úsilí demokratické opozice vtělit stopku oběma totalitním velmocem do zákona zvaného Lex Dukovany, projednávaného ve sněmovně.

Sociální demokracie pošlapala své historické ideály solidarity a pomoci lidem v nouzi, když se mlčky podřídila Babišově protiuprchlické strategii a jeho sloganu „Ani jednoho uprchlíka do země“. Ale hlavně když samotný Hamáček odstřelil snahy o přijetí pár desítek syrských dětí.

Účet za vládní působení sociálních demokratů vypadá dost děsuplně. Vždyť od příchodu do Strakovky ČSSD propadla v komunálních, evropských, krajských i senátních volbách.

Jiří Leschtina

Odumírání nejstarší české strany, která nedávno oslavila 140 let své existence, určitě není důvodem k jásotu. Bohužel to ale vypadá, že moderní demokratická levice nevznikne na půdě současné ČSSD, ale spíš na jejích troskách.

Autor je publicista

Spustit audio

Související