Jiří Leschtina: Kellner majitelem Novy? Pro Čínu dar z nebes

18. říjen 2020

Evropská komise rozhodla, že skupina PPF může převzít mediální společnost CME, kam patří televize Nova a televizní stanice v dalších postkomunistických zemích.

Hlavní majitel PPF Petr Kellner zároveň v tiskové zprávě ujišťoval veřejnost, že mu jde výhradně o byznys a propojení mediálních a telekomunikačních služeb.

Čtěte také

Kellner reaguje na obavy, že ovládnutím nejsledovanější české televize chce posílit nejen svůj ekonomický, ale i politický vliv. Logicky vyznívá argument PPF, že si nebude ničit téměř padesátimiliardovou investici tím, že by prosperitu Novy ohrozila její degradací na nějaký politický nástroj.

Do jisté doby bylo možné i připustit, že je v zájmu Petra Kellnera odolat pokušení ovlivňovat veřejné mínění, například ve prospěch komunistické Číny, kde má velké obchodní zájmy.

Už to udělal

Ale jen do okamžiku, než Aktuálně.cz zveřejnilo důkazy, že si PPF najala agenturu s úkolem vylepšovat obraz Číny u české veřejnosti. A která se pak nerozpakovala přes účelově založený institut, vedený tlumočníkem blízkým Hradu, zpochybňovat i takové zrůdnosti čínských komunistů, jako je genocida Ujgurů.

Čtěte také

Když ale Kellner už nyní neváhal manipulovat zdejší debatu ve prospěch svého byznysu, jak mu věřit, že v tom nebude pokračovat jako majitel televize, pomocí které bude mít možnost denně oslovit přes čtyři miliony diváků?

Kellner se svou společností Home Credit, podnikající na čínském trhu nebankovních půjček, je zcela závislý na spolupráci s čínskou komunistickou mocí. Bez blahovůle všemocné strany by mohl své podnikání v Číně zabalit. A jde si představit, že takto vydíratelného Kellnera coby majitele vlivných televizí ve střední a východní Evropě může vnímat prezident Si Ťin-pching, usilující o expanzi a vývoz svého režimu do světa, jako skutečný dar z nebes.

Krajní pravice

Vliv Kellnerovy Novy na politiku se ale zdaleka nemusí vyčerpat rolí ideologického předpolí Číny. Šéf PPF, který až dosud důsledně skrýval před veřejností jak svou osobu, tak své názory, povylezl z ulity, když v úvodním slově poslední výroční zprávy PPF také napsal: „Dnešní západní společnost, a zejména Evropa, je stále více ovládána ideologií nárokovosti, rovnostářstvím a relativizováním tradičních hodnot. Novodobé ideologie mají tendenci omezovat svobodu, kreativitu a kritické myšlení.“

To jsou ovšem sentence dost podobné produkci Institutu Václava Klause – jeho rozjezd finančně ošetřil ovšem právě Kellner. Ale také některým úvahám kardinála Dominika Duky nebo politické rétorice předsedy hnutí Trikolóra Klause juniora.

Tedy krajnímu pólu konzervativní pravice, tíhnoucímu spíš k autoritativním režimům Viktora Orbána nebo Lecha Kazczynského, kteří ničí nezávislé soudy, rozviklávají pilíře Evropské unie a potlačují nezávislá média, odmítající sloužit vládní propagandě.

A to pochopitelně vyvolává otázky, co skutečně zamýšlí Petr Kellner s čerstvě nabytým mediálním klenotem. Jestli se vydá spíš cestou jako před osmnácti lety – tehdy poprvé koupil Novu, výrazně omezil její vliv na politiku a pak ji prodal právě CME.

Jiří Leschtina

Anebo spíš Novu promění ve zbraň hromadného ovlivňování zahraniční a vnitřní politiky i demokratické soutěže v České republice?

Čínský příběh Petra Kellnera napovídá, že pravděpodobnější je druhá možnost.

Autor je publicista

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.