Jiří Leschtina: Hromadná sebevražda v Brně

10. únor 2014

Zlobí se na zrcadlo, kdo má křivou hubu. Právě toto gogolovské rčení se neodbytně vtírá při pohledu na brněnskou radnici, která nechala zrušit facebookové stránky recesistické skupiny Žít Brno.

Lze ještě pochopit, že velká koalice ČSSD a ODS, vládnoucí městu, viděla nebezpečí v sžíravém výsměchu, jímž ji občanští satirici zahrnují. Záhadou ale zůstává, proč se uchýlila k tak nesmyslné a neúčinné akci, která z nich činí politické figury upomínající na jiný Gogolův román – Mrtvé duše.

Vedení města svůj cenzorský zásah obhajuje tím, že autoři webu zneužívají pro kritiku komunálních politiků ochrannou značku Žít Brno, kterou si ale magistrát nikdy nezaregistroval, byla volně použitelná. Až se jí ujali recesisté, kteří z ní vytvořili fenomén, jenž se uchytil ve velké části brněnské veřejnosti.

Proč ale právě tuhle občanskou platformu považovala radnice vedená sociálním demokratem Romanem Onderkou za takové ohrožení? Právě forma nápadité satiry, provozované s lehkostí, přesně v duchu Voskovcova „dělat si z věcí srandu a věřit ve srandu, co zrcadlo sporné skutečnosti,“ našla odezvu.

V podstatě šlo do detailů dotažený pokus učinit ze smrtelně vážného tématu občanské společnosti odlehčenější verzi lidového odporu vůči politickým nešvarům. Zafungovala právě ona směs srandy a důsledného tažení proti hazardu, radničním manipulacím s územními plány, nebo megalomanským vizím na přestěhování nádraží. Ta vyburcovala k politické angažovanosti i lidi, kteří by jinak zůstali chladní k spravedlivě rozhořčeným „alarmistům“.

Především tahle nezáměrná, intuitivní spontánnost, znamená vážné ohrožení pro politiky, kterým se zalíbilo v neprůhledném vládnutí. A koalice, kterou Roman Onderka uzavřel oproti vůli Bohuslava Sobotky s občanskými demokraty, představovala jakýsi pozůstatek mocenského kartelu, pomocí něhož Miloš Zeman a Václav Klaus před patnácti lety ovládali celou zemi. Platforma Žít Brno pak vlastně nahrazuje opozici, která na magistrátu prakticky neexistuje.

Způsob, jakým proti ní primátor vytáhl, svědčí o panice, jež se vládců Brna zmocňuje. Při pohledu na úpadek občanských demokratů to vypadá, že stejně zprofanovaná sociální demokracie nebude mít po komunálních volbách partnera. Přitom diletantismus celého zásahu v něčem připomíná zpackanou rebelii proti Bohuslavu Sobotkovi, v níž figurovali hned čtyři politici spojení s Brnem – Michal Hašek, Jaromír Tejc, Zdeněk Škromach a právě Roman Onderka. Skoro to vypadá, jako by jihomoravskou sekci ČSSD zachvátil nějaký virus politické slepoty.

Každopádně, brněnské spojenectví ODS a ČSSD spíš než otevřenou koalici připomíná uzavřenou sektu. A ty někdy páchají hromadné sebevraždy. Jednu z nich nám cenzorský útok proti Žít Brno nabídl v přímém přenosu.

Spustit audio