Jiří Leschtina: Havlíčkovo otvírání obchodů? Už zase si hrajeme s ohněm

17. únor 2021

Pokud se na něčem hejtmané při zpětném pohledu na víkendové rokování s vládou shodují, pak na zásadní roli ministra zdravotnictví Jana Blatného pro dosažení dohody. A byl to právě Blatný, kdo přesvědčil hejtmany, že kritická situace v nemocnicích a na jednotkách intenzívní péče nedovoluje přistoupit na jejich rozvolňovací požadavky kromě jediného – neomezeného fungování státních úřadů.

Tím spíš bylo překvapivé, když už v pondělí se vytasil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček s návrhem na otevření obchodů a to od 22. února. A o několik hodin později sdělil veřejnosti, že s Radou vlády pro zdravotní rizika dohodl náročnější pravidla pro obchody včetně povinných respirátorů pro prodavače.

Čtěte také

Zajisté hlas epidemiologů a dalších expertů radících kabinetu musí být rozhodující. A pokud by posvětili výsostně politické rozhodnutí, že se otevřou všechny obchody v zemi, má to svou váhu.

Co se ale změnilo k lepšímu v pandemické situaci od soboty, kdy vláda ústy Blatného přesvědčila hejtmany, že jejich návrhy včetně zprovoznění obchodů jsou neúnosným rizikem zejména kvůli všudypřítomné hrozbě zahlcení nemocnic?

Vůbec nic. Právě naopak. Dál roste počet nakažených i pacientů v nemocnicích a na jednotách intenzívní péče, kde lékaři a zdravotníci na pokraji sil bojují o každý lidský život a znovu a znovu prohrávají. 

Uvolňování restrikcí a nárůst úmrtí

Čtěte také

V reakci na Havlíčkovu novou iniciativu ministr Blatný pro iRozhlas potvrdil svůj sobotní postoj, když řekl, že „uvažovat nyní o nějakých zásadních změnách by nebylo úplně moudré“. A dodal také, že pokud budeme o něčem podobném uvažovat, pak „prioritou jsou děti do škol a druhým zřejmě na pořadu dne je otevření maloobchodů“.

To ostatně souzní s radami řady vědeckých poradců u nás i ve světě, že při jakémkoliv uvolňování restriktivních opatření je nutné postupovat velmi pomalu, vyváženě a nedopouštět se více kroků najednou.

Pokud se tedy vláda, opozice i hejtmani shodují na tom, že otevření škol je prioritou, a to i navzdory nezanedbatelnému riziku, pak by ale mělo zůstat u jediného počátečního vykročení. A naplňování škol žactvem pečlivě dávkovat a zkoumat krok po kroku.

Čtěte také

Z tohoto hlediska Havlíčkův pokus předběhnout školy a už příští týden otevřít obchody postrádá logiku a působí spíše jako podminování jakéhokoliv skutečně prozíravého rozvolňovacího plánu. Zdaleka přece nejde jen o maloobchody, ale také o veškerá nákupní centra, hypermarkety, hobbymarkety. A nákupní horečka v chrámech konzumu v atmosféře narůstajícího společenského odporu vůči přetrvávajícím zpřísněním může jen dodat novou energii smrtící pandemické vlně.  

Ale hlavně by měli odpovědní vládní činitelé odpovědět na kardinální otázku: Jakou logiku mají úvahy o jakémkoliv uvolňování restrikcí, když s téměř tisícovkou nakažených na sto tisíc obyvatel a nárůstem úmrtí nepřestáváme patřit k nejpostiženějším zemím světa?

Jiří Leschtina

A to tím spíše, že loni na podzim i v prosinci jsme se přesvědčili, že jakékoliv zaváhání s restrikcemi nebo jejich uspěchané uvolnění jen vede k eskalaci epidemické krize a následnému zahlcení nemocnic.

Lidové moudro praví, že jen hlupák se spálí dvakrát. Jak nazvat toho, kdo i napotřetí napřahuje ruku k plotně rozžhavené do běla?

 Autor je publicista

Spustit audio