Jiří Leschtina: Andrej Babiš jako očkovací vůdce? Dost nebezpečná hra

22. prosinec 2020

Oznámení premiéra Andreje Babiše (ANO), že už nehledá vládního zmocněnce pro očkování proti covidu, ale stane se jím on sám, by mohlo působit i uklidňujícím, ne-li rovnou povzbuzujícím dojmem.

Kdyby z něho vyzařovalo odhodlání napomáhat z pozice nejvyššího státníka v zemi spolupráci všech složek ohromné logistické operace, která vyžaduje propojení mnoha rezortů, ale třeba i spolupráci s kraji. A vahou své premiérské funkce podporovat zejména ministra zdravotnictví a jím jmenovaného koordinátora vakcinační strategie – Zdeňka Blahutu.

Čtěte také

Bohužel leccos napovídá, že Andrej Babiš spíš zahájil svou další politickou kampaň, která má jasný cíl: předvést šéfa hnutí ANO jako očkovacího hrdinu, který národu přinesl vakcínové vysvobození z pandemické mizérie.

Svědčí o tom už samotný fakt, že Babiš prakticky vůbec nezmiňuje Zdeňka Blahutu a jeho devítičlenný tým, na němž teď leží hlavní zodpovědnost za logistickou podporu a koordinaci rychlého proočkování populace.

Leccos přitom napověděl sám Blahuta v nedávném rozhovoru pro Českou televizi, když na otázku, zda na úvodní rozsáhlé poradě s premiérem nabyl dojmu, že Babiš má v něj důvěru, odpověděl: „Ne, toho dojmu jsem ještě nenabyl.“

Očkovací vůdce a jeho covidové hříchy

O tom, že pocity koordinátora mají racionální jádro, koneckonců svědčí i Babišovo zdůvodnění, proč se prohlásil vládním zmocněncem. „Protože mám svoje zkušenosti s ministerstvem zdravotnictví, celoroční,“ vysvětlil předseda vlády a směle dodal: „Ze státních manažerů mám největší zkušenosti.“

Čtěte také

A někde tady se může zakládat na jeden z podstatných zádrhelů v unikátní očkovací operaci, kdy každý týden zpoždění nás může stát další lidské životy. Kdy je třeba správně zvolit priority, jak postupně očkovat kritické části populace, jak s rizikovými skupinami komunikovat, jak očkované registrovat a zajistit, aby si přišli pro druhou dávku vakcíny. Nebo jak udržovat v nepřetržitém chodu zásobování vakcínou včetně jejího skladování.

Představa, že do těchto složitých, vzájemně provázaných procesů hodlá zásadně zasahovat premiér, prohlašující se za nejzkušenějšího manažera, je poměrně frustrující. Vždyť i jakékoliv unáhlené, direktivní zásahy nejmocnějšího politika v zemi mohou celou operaci vychýlit nežádoucím směrem, uvrhnout do chaosu a osudového zaostávání.

Čtěte také

Koneckonců nejen premiér má svoje zkušenosti s ministerstvem zdravotnictví. Ale také zdravotnický rezort a jeho odborné týmy mají nemalé zkušenosti s ministerským předsedou, jenž za svůj hlavní pracovní nástroj označil „selský rozum“.

Jak to může dopadnout, když Andrej Babiš vezme selský rozum do hrsti, se tragicky vyjevilo i na přelomu léta a podzimu. Kdy navzdory burcujícím datům epidemiologů premiér odmítl nepopulární přísná opatření, které navrhl ministr zdravotnictví. A i díky tomu druhá vlna pandemie tehdy nabrala na síle v okolním světě nevídané, a to i co se týče mrtvých na počet obyvatel.

Jiří Leschtina

Andrej Babiš zřejmě nyní sází na to, že svou stylizací do role očkovacího vůdce zahladí i své předchozí covidové hříchy.

Jeho spanilým jízdám po očkovacích místech, exhibicím v nemocnicích a před mrazicími boxy dost dobře zabránit nelze. A tak nezbývá, než si přát, aby přitom napáchal co nejméně škody.

Autor je publicista

Spustit audio