Daniel Kroupa: Očkování na těle i na duchu

4. prosinec 2020

Přicházejí zprávy, že některé státy vyvinuly vakcíny proti nemoci covid-19, řádně je otestovaly, v nejbližších dnech je schválí k použití a zahájí očkování.

Jakmile se vakcinaci podrobí větší část populace, bude možné zrušit všechna omezující opatření a společnost se vrátí k normálnímu životu. Snad se i tentokrát, podobně jako v minulosti, podaří díky moderní vědě pandemii zastavit a nebezpečný virus potlačit.

Čtěte také

Zdá se, že nyní tomu, aby se to podařilo, může zabránit už jen neochota mnoha lidí očkování podstoupit. Jedni nedůvěřují vládě a odborným autoritám s ní spojených, jakož i ke všemu, co doporučují.

Druzí pak nevěří hlavním sdělovacím prostředkům a čerpají raději informace z takzvaných alternativních médií, která je pravidelně zásobují teoriemi o tom, že žádný koronavirus neexistuje, že je to jen trik farmaceutických společností, které chtějí z vyděšených chudáků vyždímat peníze a těšit se z obrovských zisků. Další se už dlouho staví proti jakémukoli očkování, protože jsou přesvědčeni o jeho škodlivosti. U kojenců prý způsobuje autismus.

Zavést kritické myšlení

Vědeckými důkazy nepodložená tvrzení se internetem šíří rychlostí blesku a nacházejí živnou půdu zejména u lidí, kteří jsou již předem přesvědčeni o tom, že svět je ze zákulisí řízen nějakými spiklenci. Ilumináty, zednáři, Sorosem, Gatesem – nebo všemi dohromady.

Čtěte také

Konspirační teorie jsou sestaveny tak, že jejich pravdivost není možné ani potvrdit, ani vyvrátit a napadají mysl učených i neučených. V ní se usídlí a pobízí svou oběť, aby nákazu šířila dál. Podobně jako virus.

Snad už začíná být jasné, kam mířím. Pandemii koronaviru zastaví vakcína, pouze pokud nebude příliš mnoho lidí nakažených konspiračními teoriemi o její škodlivosti. V opačném případě musíme hledat vakcínu proti takovým myšlenkovým virům. Obávám se, že to bude trvat dlouho a že mezi tím nezbude než přijmout některá nepopulární opatření.

Odborníci doporučují zavést všeobecné kritické myšlení. Co nám a možná i sobě zamlčují, je, že jeho předpokladem je myšlení sebekritické, spočívající ve schopnosti pochybovat o vlastním přesvědčení. Vyžaduje ochotu znovu a znovu přezkoumávat domnělé samozřejmosti, o které se naše názory opírají, a přemýšlet o tom, zda náš oponent nemá v něčem pravdu.

Daniel Kroupa

Funguje to prý podobně jako roušky: moje sebekritické myšlení chrání tebe, tvoje chrání zase mě. I nevýhody se podobají. Nejsou to sice potíže s dýcháním, ale člověk, který zvažuje své myšlenky a odhaluje jejich nejisté předpoklady, sotva se může blýsknout v diskusi pod nějakým článkem a už vůbec nedokáže v oboru, jímž se nikdy nezabýval, pár větami usadit vědátora, který mu zasvětil celý život.

Zkrátka utrpení. Musíme je však vydržet, pokud ovšem nechceme, aby nás postihnul intelektuální lockdown.

Autor je filozof a pedagog

autor: Daniel Kroupa
Spustit audio