Tereza Zavadilová: Vakcína za všechny peníze

18. listopad 2020

Takovou euforii jako v uplynulých dnech akciové trhy dlouho nezažily. A to je tentokrát nemusely uplácet centrální banky miliardami eur, jenů či dolarů.

Blýská se na lepší časy, konec pandemie začal být v dohledu. Poslem dobrých zpráv se stalo duo farmaceutických firem Pfizer a BioNTech, jejichž vakcína prošla úspěšně třetím kolem schvalování. Tento týden navíc porazila s jinou vakcínou stejný milník americká firma Moderna. 

Čtěte také

Ve finálních kolech testů je aktuálně jedenáct vakcín, každá na jiném klinickém základě. Zmíněné dvě firmy jsou v testech nejdál, ale na očkování proti covidu pracují všichni světoví farmaceutičtí giganti. Není divu, veřejný zájem je obrovský a taky balík peněz, co s tím souvisí. 

Což nutně neznamená, že se investoři do farmaceutických firem na vakcíně nějak zázračně obohatí. Poptávka bude sice obrovská, pokud se čeká proočkování zhruba poloviny světové populace. Cena vakcín ale nebude moc pružná, protože nákupy probíhají v obrovských balících pod státní kuratelou. Jen od Pfizeru objednaly Spojené státy sto milionů dávek, Evropa dvě stě.

Mimochodem, americká předobjednávka stanovuje cenu očkování na člověka na 39 dolarů, což je 870 korun. Pokud se hodnota obecně ustanoví kolem této úrovně, pro celý svět vyjde hodnota očkování na tři biliony korun. Ostatní farmaceutické firmy ale zatím odhadují o trochu nižší ceny za své budoucí vakcíny. 

Nižší atraktivita státních dluhopisů

Cena, kterou státy za očkování zaplatí, neobsahuje samozřejmě jen očkovací látku. Dávka nebo dávky – protože vakcíny Pfizeru i Moderny se píchají dvakrát – musí přijet zabalena a nadávkována do sterilních stříkaček a zachlazena na minus desítky stupňů.

Čtěte také

Právě výroba a distribuce obrovského množství injekcí je nyní nejen pro farmaceutické firmy slušným rébusem k řešení. Česko zatím chystá proočkovat 3,5 milionu starších či zdravotně ohrožených lidí. Plán dosud operuje s vakcínou od firmy AstraZeneca, jejíž testy se ale protahují. 

Je určitě dobře, že výsledky testů vakcín vrátily do světa naději. V euforii se slunily i akcie firem, jejichž byznys pandemie skoro zabila. O desítky procent rostly například akcie provozovatelů kasin v Macau a Las Vegas, v naději, že se jim zákazníci brzy vrátí. 

Takhle veselo tedy zatím není, protože vakcíny nejsou ani puštěny do oběhu. Ale vypadá to, že příští rok by opravdu mohl být pandemii konec. Což má jiný paradoxní výsledek – s růstem optimismu se peníze vracejí na akciové trhy a zároveň se snižuje atraktivita státních dluhopisů. Vládám se tedy o něco prodraží financování dluhu, který se během covidu navršil. 

Autorka je šéfredaktorka deníku E15

Spustit audio