Epidemiolog Chlíbek: Na tu symbolickou dávku vakcín připraveni jsme. Pak musíme mít další očkovací centra

21. prosinec 2020

Evropská léková agentura v pondělí schválila vakcínu proti novému typu koronaviru. Do Česka by mohly dorazit první dávky už příští týden. „Myslím si, že lékaře, kteří jsou schopni očkovat, rozhodně máme. V tuto chvíli je tady iniciativa praktických dětských lékařů, kteří jsou schopni se zapojit. Mají největší zkušenosti s očkováním,“ říká ve Speciálu Plusu Roman Chlíbek, vedoucí epidemiologické skupiny ministerstva zdravotnictví a předseda České vakcinologické společnosti.

Protiepidemický systém PES se stále drží na 76 bodech. Podle původních plánů, které vysvětlovaly, jak má fungovat, bychom měli přejít do pátého, nejvyššího stupně. Vláda chce ale o zpřísnění rozhodovat až ve středu. Je čas čekat?

Příliš času na čekání rozhodně není. Co je podstatné, je otázka vytíženosti nemocnic a zdravotnického systému. A proto si myslím, že rozhodující bude právě teď pondělí úterý tohoto týdne. Velice bedlivě se bude sledovat, jestli bude docházet k nárůstu počtu hospitalizovaných.

Čtěte také

Přestože je ten index poměrně vysoký, tak zatím nedochází k velkému nárůstu počtu zasažených seniorů s výjimkou Moravskoslezského kraje. Situace v nemocnicích je také poměrně křehká, ale zatím nedochází k žádné eskalaci.

Ale budeme to očekávat tento týden. Já se domnívám, že budou narůstat počty hospitalizovaných pacientů a že počty nově diagnostikovaných se budou pohybovat někde kolem devíti desíti tisíc denně. Tím pádem zcela nepochybně bude nutné přejít do stupně pět. 

Vláda mluví o nutnosti prodloužit nouzový stav. Musí být všechna opatření navázána na nouzový stav, nebo můžeme využít třeba i zákona o ochraně veřejného zdraví proto, abychom provedli některá opatření?

Já se domnívám, že tím, že spějeme do toho nejpřísnějšího pátého stupně, tak bez nouzového to skutečně není možné. Protože pravomoci zákona 258, ani pravomoci ministerstva zdravotnictví nejsou tak rozsáhlé, aby mohly vyhlašovat něco podobného lockdownu.

Lidé mohou už pět dnů absolvovat antigenní testy. Zatím se ukazuje, že pozitivních výsledků je zhruba 16 procent, to znamená každý šestý vzorek. Čekal jste to?

Čekal jsem čísla poměrně nižší.

Vzhledem k tomu, že tyto antigenní testy se provádějí u bezpříznakových osob, tak jsem osobně odhadoval, že se to bude pohybovat někde do deseti procent.

Čísla potvrzují, že nálož viru v populaci je veliká a že virus tady neustále cirkuluje nejen mezi příznakovými, ale bohužel i poměrně významně mezi bezpříznakovým lidmi.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli řekl, že už nechce zvláštního zmocněnce pro očkování, že se jím stane sám a že Česko je na vakcinaci připraveno. Vy jste předseda České vakcinologické společnosti. Je podle vás země na očkování připravená?

Čtěte také

Na tu první fázi, na ty symbolické dávky, které přijdou teď v letošním roce a po Novém roce, tak na ty systém nastaven je. Nicméně ve chvíli, kdy začnou chodit daleko vyšší dávky, řádově pro statisíce dobrovolníků, tak se určitě musí rozšířit počet očkovacích center. Už jen proto, aby byla geograficky dostupná pro všechny obyvatele.

Počet míst, kde se očkuje, musí ze stávajících 29 narůst na minimálně 50. A to si myslím, že je právě ta věc, která se musí začít dělat co nejrychleji.

Máme nasmlouvané lékaře, mobilní týmy, speciální mrazáky na uchování hluboce zmražené vakcíny?

Myslím si, že lékaře, kteří jsou schopni očkovat, rozhodně máme. V tuto chvíli je tady iniciativa praktických dětských lékařů, kteří jsou schopni se zapojit. Mají největší zkušenosti s očkováním.

Hosty Speciálu Šárky Fenykové byli:
Roman Chlíbek, vedoucí epidemiologické skupiny ministerstva zdravotnictví, předseda České vakcinologické společnosti
Martin Smolek, náměstek ministerstva zahraničních věcí
Miro Kern, redaktor Denníku N
Václav Jabůrek, zpravodaj Českého rozhlasu v Německu

Jakým způsobem se bude uchovávat vakcína, která musí být zmražena pod 70 stupňů Celsia? Máme takové zázemí pro uchování vakcín, které přijdou?

Vakcína má několik možností skladování. Může se skladovat pod hranicí minus 70 stupňů třeba po dobu šesti měsíců. Těmi jsou vybavena velká centra.

Ale vakcína se může zrovna tak skladovat v tom termoboxu, v kterém přijde se suchým ledem, třicet dnů. Anebo se může skladovat pět dní v chladničce při běžné teplotě. Těch možností je celá řada a určitě se využijí.

 Poslechněte si celý Speciál Šárky Fenykové. 

autoři: Šárka Fenyková , kac
Spustit audio