Jiří Fried: Léto v Altamiře. Román o klukovském přátelství v době těsně před válkou

17. srpen 2023

Příběh o klukovském přátelství v době těsně před druhou světovou válkou, který Jiří Fried (1923–1999) nazval Léto v Altamiře, se odehrává na malém městě v česko-německém pohraničí. Je to prostředí, které autor dobře znal. Sám totiž vyrůstal v Prachaticích, odkud musela rodina po roce 1938 utíkat.

Navždy tak skončila doba dětství, ke které se Jiří Fried vracel i v dalších svých prózách (například v novele Pověst). Atmosféru městečka, jehož starobylé ulice skrývají mnohé záhady, dokázal autor mistrovsky vykreslit, stejně jako proměny mezilidských vztahů v době nastupujícího fašismu.

Účinkují: Lukáš Hlavica, David Novotný
Režie: Aleš Vrzák
Premiéra: 25. 2. 2003
Natočeno: v českobudějovickém studiu Českého rozhlasu v roce 2003

Léto v Altamiře rozepsal Fried již v polovině 60. let, ale k vydání ještě nebyla vhodná doba. Ta přišla později a v roce 1970 bylo vše připraveno k tisku. Jenže… Frieda vyhodili ze strany, pak z práce a netisklo se. To se podařilo až v roce 1992.

Přestože Léto v Altamiře je příběh klukovských hrdinů a bývá označováno za četbu pro děti, osloví tato Friedova vzpomínka na dětství prožívané na pozadí zběsilé doby daleko více dospělé posluchače.

Desetidílnou četbu na pokračování natočil v roce 2003 režisér Aleš Vrzák v českobudějovickém studiu Českého rozhlasu, účinkují Lukáš Hlavica a David Novotný.

Radioknihu můžete poslouchat celé čtyři týdny.

Spustit audio

Související