Jiří Bulan: Digitalizace v krizových časech koronaviru

22. březen 2020

Po internetu se šíří vtip: Koronavirus udělal pro digitalizaci lidstva to, co nezvládlo sto vládních koncepcí.

Samozřejmě tato nadsázka neplatí pro Estonsko, kde na digitalizaci státu i školství vsadili už před 25 lety. Sázka, zdá se, vyšla na jedničku. Nebýt estonského Skypu, těžko bychom ve vyhlášeném nouzovém stavu právě teď a zcela automaticky z jakéhokoliv počítače přenášeli videohovory po internetu. Miliony lidí díky digitalizaci začaly pracovat z domova.

Čtěte také

I české školství se ze dne na den změnilo. Učitelé natáčejí videa pro své žáky a streamují je přes sociální sítě. Český rozhlas dokonce spustil pro výuku žáků celou sekci v aplikaci Můj rozhlas, Česká televize zase začala se zvláštním výukovým vysíláním UčíTelka.

Dobrovolníci z organizace Česko.Digital přispěchali na pomoc ministerstvu zdravotnictví a v několika dnech zprovoznili informační web o epidemiologickém stavu.

Home office

Čtěte také

Lidé v karanténě přešli na práci z domova. Přenosné počítače jsou součástí výbavy každé větší firmy. A pokud nejsou, snadno se dokoupí. Tedy, než dojdou zásoby zastavené čínské produkce.

A nakonec snad i česká státní správa si uvědomí, že udržet sama sebe v chodu uprostřed nouze bude možné jedině v případě, že se občané domluví se svými úředníky po internetu. Snad to povede k urychlenému postupu digitalizace agend a odbourání tun papíru, které ze setrvačnosti úředníci tisknou a často po lidech vyžadují.

Nadcházející ekonomická krize bude bolestivá pro mnoho oborů a profesí. Ani digitalizace není univerzální spásou. Nevyřeší třeba okamžitý pokles ve sportu a kultuře. Pracovníci těchto oborů jsou ze dne na den na nule. Objevují se ale náznaky semknutí společnosti. My všichni objevujeme příležitosti – můžeme se věnovat více svým nejbližším, méně dojíždět za prací a v konečném důsledku přispět životnímu prostředí.

Jiří Bulan

S pomocí počítačů a digitalizace můžeme nadcházející krizí hladce proplout, a pokud ne zcela hladce, tak můžeme aspoň minimalizovat ztráty a zjistit, jaké jsme si vytvořili zásoby a nakolik jsme flexibilní. Málokdo bude chtít hodiny sedět v kanceláři se sto lidmi, pokud stejný objem práce vyřídí z notebooku z domova. Zkrátka doufejme, že digitální svět nám právě teď otevírá možnost využít techniku na sto procent.

Autor je publicista

autor: Jiří Bulan
Spustit audio

Související