Černé scénáře a dezinformace stresují děti i dospělé. Čas epidemie je zkouškou pro rodiny

14. březen 2020

Děti nejsou schopny zpracovat množství informací, které se na ně valí. Zároveň roste počet dezinformací o šíření koronaviru.

Strach z budoucího vývoje a všechny černé scénáře lidi paralyzují. Tato situace je náročná především pro život rodiny. Například partneři v jedné domácnosti mohou mít na věc odlišný názor a taková situace dopadá na jejich děti.

„Dětem je teď třeba věnovat větší pozornost,“ říká psycholožka Veronika Víchová. „Rodiče se musí soustředit na jejich zklidnění. Množství informací, které se na ně valí, totiž není snadno zpracovatelné.“

Ve vztazích v rodině by měla být zastoupena autonomie, kdy každý dělá něco za sebe, a také intimita, kdy něco sdílíme a děláme společně. „Neměli bychom také zapomínat na zdravý pohyb na vzduchu a denním světle,“ upozorňuje Víchová.

V médiích se objevují konspirační teorie, jedna z nich tvrdí, že COVID-19 vytvořili v Číně jako biologickou zbraň. Tam naopak kolují nepodložené zprávy, že virus přišel ze Spojených států. Řada Američanů, které zabila chřipka, prý ve skutečnosti zabil COVID-19.

O koronaviru se šíří nepravdivý mýtus, že afroameričané či lidé tmavé pleti se nemůžou nakazit. Zavádějící je také tvrzení, že virus se může šířit pouhou poštovní zásilkou z Číny. CNN upozorňuje na dezinformaci, která tvrdí, že virus zabije i běžná sušička rukou.

I v této nelehké době přicházejí pozitivní zprávy. Například studenti Stavební fakulty ČVUT vyrobili stovky litrů dezinfekčního gelu. Využije je samotná škola i sociální pracovníci z Prahy 6.

Studenti všeobecného lékařství zase v brněnské fakultní nemocnici lidi učí lidi, jak se u pacientů s podezřením na infekci koronavirem provádí stěr z nosu a krku.

autoři: Martina Rasch , mrk
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.