Koronavirus ulpí na plastové klice až tři dny

12. březen 2020

Epidemiologové určovali životaschopnost koronaviru na různých površích. Přesně spočítali  inkubační dobu onemocnění. Děti jsou podle nich stejně ohrožené jako dospělí. Vědci spočítali, kolik procent světové populace se koronavirem nakazí. Čerpali jsme z aktuálních vědeckých studií.

Výzkumníci z americké univerzity Johnse Hopkinse došli k závěru, že onemocnění COVID-19 propuká po zhruba 5 dnech, průměrná inkubační doba je přesně 5,1 dne, píše Science Daily. Došli k tomu na základě 181 případů nákazy z Číny a dalších zemí. První symptomy onemocnění dýchacích cest se u 98% lidí objeví do 12 dnů. Na každých 10 000 lidí setrvávajících ve dvoutýdenní karanténě se u 101 případů symptomy projeví až v době, kdy jsou už mimo karanténu.

Epidemiolog Justin Lessler zkoumal přenos koronaviru u dětí. Studie byla založena na datech z čínské provincie Šen Čen, upozornil na ni časopis Nature. Vyvrací domněnku, že malé děti jsou vůči koronaviru více imunní než dospělí. Děti mladší 10 let se nakazí stejně snadno jako dospělí. Lessler jen konstatoval, že jejich symptomy bývají lehčí než u vyšších věkových skupin.

Někteří nakažení příznaky nemají, ale přitom infikovali další lidi, říká Lesser v aktuálním podcastu Public Health on Call. Je důležité znát, jak velký podíl tito lidé mezi nakaženými tvoří. Je to důležité pro hodnocení závažnosti celé situace. Tento podíl totiž ovlivňuje výpočet smrtnosti. 

Pro kontrolu nemoci by bylo lepší, kdyby většina nakažených projevovala symptomy nemoci.  Bylo by lepší, kdyby se ukázalo, že ve společnosti je hodně infikovaných lidí, kteří nemoc dál nešíří. Nejhorší variantou je, že je zde hodně lidi bez příznaků, kteří mohou dále infikovat. Odpověď bychom podle imunologa mohli znát do jednoho či dvou měsíců, odhadoval Lessler 5. března.

Podle Lesslera se může nakazit 40 až 70 procent světové populace. Vědec ale dodal, že situaci může ovlivnit vývoj vakcíny, léků nebo případný ústup koronaviru během léta.

Na odborné posouzení čeká studie několika amerických univerzit, která odhaduje, jak dlouho koronavirus vydrží zůstat životaschopným na různých površích, upozornil na ni server Life Science. Ve vzduchu to jsou až 3 hodiny, na měděném povrchu až 4 hodiny, na lepence až 24 hodin. Na plastu nebo oceli klidně i dva nebo tři dny. 

Live Science ale také upozorňuje na starší studie jiných typů koronavirů, které způsobují onemocnění SARS nebo MERS. Podle nich viry můžou na plastovém nebo kovovém povrchu vydržet i devět dní. Viry chřipky jsou v takovém případě životaschopné pouze 48 hodin.

autoři: Štěpán Sedláček , mrk
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.