Češi v elitním pelotonu proti COVID-19

11. březen 2020

Celosvětový boj proti koronaviru svádí přes osmdesát klinických studií. Lídrem ve vývoji léku proti mutované chřipce jsou v tuto chvíli Spojené státy. Důležitý výzkum probíhá i v českém Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR. Největší potenciál účinné látky, která by se mohla dostat k pacientům, má látka remdesivir americké firmy Gilied.

Radim Nencka je vedoucím skupiny Design léčiv a medicinální chemie na ÚOCHB. Patří mezi české špičky v oboru. Také jeho tým na vývoji aktivních látek proti koronaviru intenzivně pracuje. Spolupracují s brněnskými vědci z Veterinárního institutu i s odborníky z Německa.

Pomocí sekvence RNA jsme schopni připravovat proteiny, které virus používá. A díky tomu jsme schopni připravit si i biologické testy.


Radim Nencka

„Díky testům můžeme pozorovat, jestli látky, které u nás připravujeme, jsou aktivní nebo jsou schopny vázat se na tyto proteiny. A jsou schopny inhibovat jejich funkci, tedy zabraňovat viru, aby je mohl používat,“ říká Nencka.

Látka remdesivir americké firmy Gilied je v současnosti v několika klinických studiích, které by měly skončit na začátku dubna. Pak by mělo být jasné, jestli je látka opravdu tak aktivní, jak si vědci myslí.

Koronavirus zasáhl do všech vědeckých oborů

Americký vědecký časopis Scientific American uvádí, že byly zrušeny stovky vědeckých konferencí. To zpomaluje především práci vědců, kteří jsou na počátku kariéry.

Byla zrušena například konference technologických vývojářů, klimatický týden OSN a mnoho dalších vědeckých setkání, které vytvářejí nové nápady.

 Rušení postihlo i vědecké popularizační akce, u nás například Týden mozku Akademie věd ČR. Výzkumné instituce a vládní agentury také zavádějí přísná omezení, která zakazují cesty vědců na mezinárodní, ale i tuzemské úrovni.

 Mnoho vědeckých skupin proto přechází na virtuální setkání. Týká se to například mezinárodního setkání fyzikálních doktorandů v Praze, které u nás organizuje liverpoolská univerzita. Také tato akce se celá uskuteční pouze online.

autoři: Ondřej Ševčík , mrk
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.