Jestli vláda věří, že jsou smlouvy špatné, ať jedná s církvemi, radí poslanec Výborný (KDU-ČSL)

1. únor 2019

O narušení ústavnosti a podkopání principů právního státu hovoří kritici zdanění finanční náhrady církvím. Návrh KSČM přijala Sněmovna za pomoci SPD i vládních stran ANO a ČSSD. Je zdanění nutné, nebo se zákonodárci pohybují za hranicí ústavnosti?

Čtěte takéCírkevní restituce se mají danit, poslanci schválili novelu komunistů

„Protože jde o příjem církví, je třeba ho zdanit,“ uvedla v pořadu Pro a proti poslankyně a předsedkyně sněmovního rozpočtového výboru za KSČM Miloslava Vostrá.

Ta vysvětlila, že náhrada je dvousložková. „Část je za majetek, který nemohl být vydán, pak je tam příspěvek na činnosti církví... Celý průběh projednávání o restitucích byl ale netransparentní a možná odtud pramení neshody.“

„Transparentní nebylo projednávání v Poslanecké sněmovně. Nedozvěděli jsme se třeba, z jakého počtu hektarů se vychází... Tehdy vládní strany nepovažovaly za nutné nám cokoliv vysvětlovat,“ kritizovala komunistka.

KSČM, ale i ANO a ČSSD pokud vím, už v roce 2013 říkali, že jsou proti zákonu o církevních restitucích. Za minulé vlády byla politická dohoda, že se toto téma nebude otvírat, takže sociální demokracie tehdy téma neotevřela. Že se ale jedná o politickou dohodu, jsme nikdy nezastírali.
Miloslava Vostrá

Kritika komunistů prý staví na vnitřních analýzách strany. „Také když se podíváte na zprávu Českého statistického úřadu z roku 2014, tak z ní vychází, že je možné, že mohlo dojít k navýšení výše náhrad církvím oproti fyzickým osobám.“

„O tom, zda se jedná o popření principu právního státu, zřejmě rozhodne Ústavní soud. Je to legitimní se na něj obrátit a já tady rozhodně nebudu dělat nějaké právní domněnky, to bych nechala rozhodnout soud,“ shrnula Miloslava Vostrá (KSČM).

Výborný: Nelze rušit právní jistotu tím, že zákonem zrušíme smlouvu s druhou stranou

„Není pravda, že jde o příjem. Je to skutečně náhrada, která se nemůže danit... Není pravda, že se jednalo netransparentně. Zákon byl přijat, a ne o jeden hlas, jak se snaží veřejnosti podsouvat premiér nebo KSČM,“ reagoval poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL).

David Klimeš: Zdanění restitucí aneb kolik nás ještě budou stát komunisté u vlády

David Klimeš

Nejsmutnější loutkou je nepochybně Andrej Babiš. Samozřejmě dobře ví, že zdanění a následné soudem nařízené zrušení zdanění uškodí republice, elementárnímu náboženskému smíru ve společnosti i celkové kvalitě zákonodárství, zase jednou zkoušené retroaktivním paskvilem. Ale jemu je to jedno. Církve jsou mu ukradené, hlavně když za to má hlasy komunistů pro svou vládu.

Ten připomněl, že na základě zákona bylo podepsáno 16 smluv s náboženskými společnostmi, církvemi a Federací židovských obcí. „Chci věřit, že žijeme v právním státě, kde když se podepíše smlouva, tak platí do té doby, než se obě strany dohodnou na změně nebo úpravě.“

„Pokud je současná vládní koalice přesvědčena, že smlouvy jsou špatné, má jednat s církvemi. Pokud by se s nimi dohodla na úpravě, bylo by to možné. Ale nelze narušit právní jistotu a předvídatelnost tím, že přijmeme zákon, který ruší smluvní závazky státu vůči druhé straně.“

To bylo jasné politikum... Komunisté si za podporu vládě ANO, ČSSD a potažmo SPD vymínili, že vláda podpoří zdanění náhrad církevních restitucí. A je třeba říci, že dnes zloděj křičí „zdaňte, co jsem ukradl“. Komunisté něco ukradli, následně se to vrací a je absurdní, aby to bylo zatíženo daní.
Marek Výborný

Poslanec vyvrátil, že by při jednání s církvemi nebyla na stole konkrétní čísla. „Samozřejmě byla... Ale výsledná suma byla skutečně politickou dohodou, protože jak máme ocenit něco, co komunistická moc zplundrovala, zničila a co není možné po letech vyčíslit, protože to neexistuje?“

„Obrovským bonusem zákona o kterém se ale nehovoří, je, že státní příspěvek církvím se bude postupně snižovat do roku 2042. Církve pak budou hospodařit z náhrad a vráceného majetku, platit z něj daně. Církve ale nabízejí charitní služby, školství a další služby veřejnosti. Proto mi celá debata přijde nemravná,“ konstatoval Marek Výborný (KDU-ČSL).

autoři: Veronika Sedláčková , oci
Spustit audio

Související