Jeskynní člověk uměl už před 400 tisíci lety konzervovat potraviny

19. říjen 2019

Když Levantu před asi 400 tisíci lety opustili sloni, musel tehdejší jeskynní člověk dost přemýšlet, jak nahradit obrovský výpadek v kaloriích. Izraelští vědci z Telavivské univerzity podrobili důkladné analýze řezy kostí z nohou jelenů nalezených v jeskyni Kesem v Izraeli a našli nejstarší důkaz o konzervování potravin.

Píše to izraelský server Times of Israel.

Jejich studie popisuje, jak obyvatelé jeskyně Kesem záměrně skladovali morek z kostí jelenů. Badatelé provedli experiment, který jejich postup zopakoval, a zjistili, že jeskynní lidé uměli skladovat cenné proteiny, které nenapadaly bakterie, až devět týdnů.

Čtěte také

Tým vědců podle Aviho Gofera z Telavivské univerzity prokázal, že obyvatelé jeskyně Kesem byli v době před 420 tisíci až 200 tisíci lety natolik vynalézaví, inteligentní a nadaní, že věděli o možnosti skladovat za určitých podmínek některé zvířecí kosti, a když je třeba, sundat z nich kůži, kost rozbít a sníst morek.

Vedoucí studie byla Ruth Blascová z Institutu archeologie a starověkých civilizací na Předním východě při Telavivské univerzitě a ze španělského Národního střediska pro výzkum evoluce člověka. Podle ní schopnost konzervovat potraviny „znamená mezník v přizpůsobivosti člověka doby kamenné“.

Jeskyně Kesem, která se nachází asi dvanáct kilometrů východně od Tel Avivu, byla objevena v roce 2000 při práci na nové silnici. Během vykopávek bylo nalezeno množství pálených pazourků a kostí a 13 lidských zubů.

Morková konzerva

Morfometrická analýza a 3D sken autory studie přesvědčily, že zuby z jeskyně nepatří člověku vzpřímenému, Homo erectus, ale podobají se hominidům, kteří obývali jeskyně Schul na severoizraelské hoře Karmel a Kafze v dolní Galileji v pozdním pleistocénu, a také neandrtálcům. Mohou proto patřit dosud neznámému druhu místních hominidů žijících v Levantě.

Čtěte také

Nová studie vyvrací vžitou představu, že lidé doby kamenné byli lovci-sběrači, kteří žili „z ruky do úst“. Právě naopak, zdůrazňují vědci – pomocí technik doby kamenné si uměli naplánovat, co budou jíst v budoucnu. Badatelé zjistili, že kostní morek skladovali uvnitř kostí daňků, které balili do daňčí kůže. Morek tak mohl vydržet řadu týdnů. Když měli lidé hlad, kosti rozbili a výživný morek snědli, popisuje Blascová.

Vědci techniku vyzkoušeli na kostech nohou španělského jelena v přírodních podmínkách Pyrenejí. Vyrobené vzorky konzervované kostní dřeně vydržely až devět týdnů. Podle nich je celý proces vyjmutí morku z kosti konzervace nenáročný a trvá jen několik minut. Lidé doby kamenné používali holé kosti k impregnaci kůže, výrobě tětiv k lukům nebo vydělávání kůží.

Zároveň jim však sloužily jako jakési konzervy, v nichž uchovávali morek. Podle badatelů jej lidé doby kamenné začali ukládat až potom, co z oblasti zmizeli sloni, kteří do té doby tvořili hlavní zdroj jejich potravy. Vyvinuli a vynalezli tak nové způsoby obživy. Díky těmto schopnostem se mohl člověk dál vyvíjet, cituje server Times of Israel vědce Telavivské univerzity.

Spustit audio

Související