Jeptišky se měly „zařadit“, jinak by je čekal bordel na Sibiři

80letá Boromejka, řeholním jménem Theofora civilním Květuše Pazderníková, pracovala v 50. letech v továrně na zpracování lnu. Umístily ji tam státní úřady.

Místní soudruh předseda trval, aby se řeholní sestry Kongregace sv. Karla Boromejského vzdaly řeholního slibu a svého roucha. Dostal by odměnu 20 tisíc korun. K jeho vzteku jeptišky vzdorovaly: „Říkali jsme mu, soudruhu, nás to ale opravdu nezajímá,“ vypráví Theofora, které vyhrožovala StB, že pakliže bude docházet do továrny stále ve středověkém hábitu a bude se odmítat převléci do modrých „údernických“ montérek, transportují jí do vykřičeného domu na Sibiři, kde si s ní užijí Rudoarmějci.

„Toho jsme se opravdu bály. Proslýchalo se, že to opravdu už udělali. Ale nakonec k tomu nedošlo.“

Theofora je řeholní sestrou Edigny Terezie Bílková, která za ukrývání kněze, kterého pronásledovala StB, dostala u soudu 6 let. Devět měsíců ji trápili ve vyšetřovací vazbě. Měla problémy se žaludkem, proto polévky vylévala. U soudu vážila 30letá Edigna pouhých 40 kilogramů, hned po soudu ji odvezli do nemocnice, kde málem zemřela.

Komunisté se na začátku 50. let minulého století domnívali, že náboženství dříve nebo později vymizí. Kněží, řeholníci a jeptišky se stanou státními zaměstnanci, vzdají se svých církevních slibů a nastoupí do továren mezi dělníky.

Před 65 lety Státní bezpečnost uzavřela 219 klášterů a internovala 2300 řeholníků. V továrnách však duchovní odmítali svléknout svá řeholní roucha, nechodili do práce na církevní svátky a jinak vzdorovali.

autor: Mikuláš Kroupa
Spustit audio